Publicitat
Publicitat

Els EUA traslladen 15 detinguts de Guantánamo als Emirats Àrabs Units

És l'operació de trasllat més nombrosa de l'administració Obama, però a la presó encara queden 61 reclusos

El Pentàgon ha anunciat aquest dilluns que ha enviat 15 detinguts de Guantánamo als Emirats Àrabs Units en la que ha estat la transferència única més nombrosa de l'administració Obama. L'operació ha reduït en una cinquena part el nombre de reclusos a la presó nord-americana, que ha quedat en 61 presos.

Encara que sembla cada vegada més improbable que el president Obama pugui fer efectiva la seva promesa electoral i aconsegueixi tancar la presó abans de deixar el seu càrrec al gener, el nou trasllat sí que l'apropa a un altre objectiu: fer sortir de la presó tots els detinguts per als quals s'ha aprovat ja la transferència. N'hi ha que fa anys que estan en aquesta llista, però no podien ser repatriats.

El grup de detinguts enviats als Emirats Àrabs Units inclou 12 iemenites i tres afganesos. El govern dels Estats Units els havia mantingut a Guantánamo sense judici durant 14 anys. La seva sortida ha reduït a 20 homes la llista de presos aprovats per a la transferència, tot i que la junta de revisió encara hi pot afegir nous noms.

"Els Estats Units agraeixen al govern dels Emirats Àrabs Units la seva ajuda constant en el tancament del centre de detenció de Guantánamo", ha dit
en un comunicat Lee Wolosky, l'enviat especial del departament d'Estat que negocia aquestes transferències.

L'administració Obama ha fet un esforç diplomàtic sostingut per persuadir els estats del Golf Pèrsic per reubicar els detinguts dels països amb problemes com el Iemen. F uncionaris de seguretat nord-americans els consideren llocs idonis per enviar aquests detinguts perquè comparteixen el mateix idioma i cultura, i perquè disposen d'agències de seguretat amb capacitat per vigilar-los.

Oman va ser el primer país del Golf a proporcionar aquest tipus d'ajuda als EUA, va acceptar reubicar deu detinguts de baix nivell en dos lots a principis i mitjans del 2015. En una reunió el maig del 2015 a Camp David amb els líders o representants dels sis països del Consell de Cooperació del Golf, Obama va instar altres països a ajudar per mirar d'aprofitar aquesta oferta.

Els Emirats Àrabs Units havien acollit ja cinc iemenites el novembre passat. Se'ls va posar en una versió modificada d'un programa de rehabilitació que té el país per  als seus propis ciutadans que hagin estat arrossegats cap a l'extremisme islamista, segons han explicat funcionaris coneixedors de l'operació de transferència.

Al gener, Oman va acollir un altre grup de deu presoners, i a l'abril, l'Aràbia Saudita en va reubicar nou. Qatar, per la seva banda, ha assumit un problema diferent. El 2014 va acollir cinc presoners talibans d'alt nivell que l'administració nord-americana va intercanviar pel sergent Bowe Bergdahl. Aquests expresos continuen vivint allà sota condicions restrictives.

La transferència anunciada aquest dilluns va ser aprovada pel secretari de Defensa Ashton B. Carter. En virtut de les restriccions imposades pel Congrés, Carter ha d'informar els legisladors almenys 30 dies abans de qualsevol transferència.Un dels detinguts traslladats als Emirats Àrabs Units, un afganès anomenat Obaydullah, va ser detingut el 2002 i acusat d'amagar mines antitanc d'una cèl·lula insurgent. Cap al final de l'administració Bush va ser acusat també de proveir suport material a terroristes, però el càrrec va ser retirat després per raons tècniques.

L'equip per la seva defensa va visitar l' Afganistan i més tard van tornar a investigar el cas i van defensar que les acusacions contra ell estaven equivocades, però no van aconseguir persuadir el tribunal que n'ordeni la llibertat. La primavera passada, però, la junta de revisió va decidir que havia de ser enviat a un país amb un fort programa de reintegració i capacitat de vigilància.

"En fer aquesta determinació, la Junta va observar que el detingut no ha manifestat cap intenció de tornar a participar en activitats terroristes, no ha expressat cap sentiment anti-nord-americà que indiqui que veu els EUA com l'enemic i ni el detingut ni la seva família tenen cap vincle amb extremistes fora de Guantánamo". Segons diu en un informe, l a Junta de revisió t ambé en va destacar la bona conducta a la presó.

Quan Obama va assumir el càrrec el 2009 hi havia 242 persones detingudes a Guantánamo. La seva administració ha proposat el tancament d'aquest centre i ha traslladat a una altra presó en territori nord-americà desenes de detinguts que no hagin estat aprovats per al seu trasllat a altres països.

Però el Congrés ha bloquejat aquest pla, i alguns legisladors republicans fins i tot s'han oposat al trasllat de detinguts de perfil baix a altres països.

"La responsabilitat preeminent del govern federal és mantenir segur el poble nord-americà, però el compromís equivocat de l'administració Obama amb l'alliberament de detinguts per tancar finalment Guantánamo juga de manera inacceptable amb la seguretat de la nostra nació", ha dit el senador Kelly Ayotte, republicà de New Hampshire.