Publicitat
Publicitat

PRÒXIM ORIENT

Els EUA alerten que els atacs russos a Síria poden alimentar l’extremisme

Les forces militars russes van efectuar ahir el tercer dia d’atacs en territori sirià

Toc d’atenció a Rússia

La intervenció russa a Síria per donar suport al president Baixar al-Assad podria fer augmentar la violència i alimentar l’extremisme i la radicalització en aquest país, segons van alertar ahir els EUA i els seus aliats en la campanya contra l’Estat Islàmic (EI). En un comunicat, Washington -i els països que li donen suport en aquesta operació militar, entre els quals hi ha França, Alemanya, Turquia i l’Aràbia Saudita- alerta que els atacs russos, dirigits contra l’oposició siriana, “augmenten l’escalada de tensió i alimenten l’extremisme i la radicalització”. “Fem una crida a Rússia a aturar immediatament els atacs dirigits contra l’oposició siriana i els civils i concentrar els esforços a lluitar contra l’Estat Islàmic”, van assegurar.

La crida dels EUA i els seus aliats a Síria va coincidir amb una trobada sobre Ucraïna que van mantenir a París el president francès, François Hollande; la cancellera alemanya, Angela Merkel; el president rus, Vladímir Putin, i l’ucraïnès, Petró Poroixenko. La qüestió siriana es tracta en diferents reunions bilaterals i el president Hollande va assegurar que ha deixat clar a Putin que l’objectiu a batre a Síria és l’Estat Islàmic “i res més que l’Estat Islàmic”. Paral·lelament, el president francès va demanar a Putin suport per trobar una “solució política” que acabi amb la guerra siriana, tenint en compte que “el futur del país passa per la sortida de Baixar al-Assad”, el president al qual el Kremlin dóna suport de manera incondicional.

Tercer dia d’ofensiva

Les forces militars russes van efectuar ahir el tercer dia d’atacs en territori sirià i per primer cop van bombardejar el principal bastió de l’EI a Síria. Diferents províncies del nord van ser objectiu de l’aviació russa, a diferència dels dies anteriors, en què es va limitar a actuar a Homs, Hama i Idlib. Ahir, però, l’ofensiva va tenir alguns blancs a Raqqa, considerada la capital jihadista de Síria, així com a la província de Homs, prop de la ciutat monumental de Palmira, que està en mans de l’EI. Malgrat tot, l’oposició siriana va denunciar ahir que havien continuat els atacs russos contra posicions seves a les províncies d’Idlib i Hama que han provocat la mort, des de l’inici de l’operació, d’una seixantena de civils. Els opositors van reclamar a l’ONU una resolució clara per aturar l’”agressió” russa.