ARSENAL NO CONVENCIONAL
Internacional 04/12/2012

Els EUA alerten del moviment d'armes químiques a Síria

P. Baker / M. R. Gordon
3 min
Un sirià és atès a causa de les ferides que li ha provocat un morter disparat contra un forn operat per les autoritats rebels, a la zona d'Alep sota el seu control.

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTON.El govern de Barack Obama va expressar ahir la seva preocupació per la possibilitat que el govern de Síria, cada cop més assetjat, estigui preparant una acció, amb armes químiques, contra els opositors que volen fer caure el règim, i va advertir que això "seria creuar una línia vermella per als Estats Units" i provocaria una reacció nord-americana.

La Casa Blanca va assegurar que s'han detectat moviments recents del govern de Baixar al-Assad que indiquen que es podria estar desplegant aquesta mena d'armament, segons diferents informacions de les agències d'intel·ligència dels Estats Units i Israel que haurien detectat signes d'activitat en plantes en què es tracten arsenals químics.

"Cada cop estem més preocupats per la possibilitat que el règim, a la desesperada, utilitzi les seves armes químiques", va dir Jay Carney, el portaveu del president Obama. Segons ell, aquesta opció "seria creuar una línia vermella per als Estats Units. El règim d'Al-Assad ha de saber que el món l'està observant i que hauran de retre comptes si s'utilitzen armes químiques o deixen de garantir-ne la seva seguretat", va advertir Carney.

El portaveu va al·ludir a una possible acció militar com a resposta, tot i que es va negar a especificar quines opcions sospesa Obama en aquest cas. "Creiem que és important estar preparats per a tots els escenaris", va dir Carney. "La nostra responsabilitat és planificar la contingència", va concloure.

Les declaracions de la Casa Blanca sobre Síria van amplificar encara més unes advertències similars fetes hores abans des de Praga per la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton. "Aquesta és una línia vermella", va dir Clinton amb les mateixes paraules que la Casa Blanca va fer servir més tard. "No puc entrar en els detalls de què farem si tenim evidències creïbles que el règim d'Al-Assad recorre a l'ús d'armes químiques contra el seu propi poble. N'hi ha prou amb dir que estem pensant quines mesures prendrem si això passa".

El ministeri d'Afers Estrangers de Síria es va afanyar ahir a respondre -en un missatge a la televisió oficial del règim- que no utilitzaria armes químiques, si és que en tingués, "en contra del seu propi poble sota cap circumstància".

Una nova deserció d'alt nivell

L'advertència de la Casa Blanca va arribar el mateix dia que la cadena de televisió de Hezbol·lah al Líban, Al-Manar, va informar que el portaveu del ministeri d'Afers Estrangers de Síria, Jihad Makdissi, havia estat cessat, tot i que diverses webs de notícies libaneses van assegurar que, en realitat, es tractava d'una deserció.

Makdissi, amb una personalitat brillant i molta fluïdesa amb l'anglès, s'havia convertit en una de les cares més internacionals del règim sirià i seria un dels cristians amb el càrrec més alt que hauria abandonat el país.

En els últims mesos Makdissi no atenia les trucades telefòniques ni feia declaracions públiques, cosa que va provocar les primeres especulacions sobre la pèrdua de confiança dins la cúpula del règim. Ahir la televisió Al-Arabiya va informar que havia fugit a Beirut, i des d'allà cap a Londres.

Mentrestant, l'exèrcit sirià focalitza els atacs aquests últims dies als suburbis de Damasc, des d'on els rebels pretenen assaltar la capital. Almenys 56 persones van morir diumenge en intensos bombardejos i atacs aeris del règim a la capital siriana, on l'aeroport continua tancat als vols comercials. Ahir un avió de línia regular d'Egyptair procedent del Caire va intentar aterrar a Damasc, però va fer mitja volta per "problemes de seguretat".

stats