DEBAT A NORD-AMÈRICA
Internacional 19/12/2012

Els EUA comencen a girar l'esquena a les armes d'assalt

L'Associació Nacional del Rifle trenca el seu silenci i diu que està "xocada" per la tragèdia de Newtown

Mark Scott
3 min
VENDRE SEGURETAT  Una venedora d'armes amb un fusell Kalàixnikov a Illinois.

The New York TimesLa reacció a la matança de la setmana passada en una escola de Newtown (Connecticut), on van morir 27 persones, entre elles vint nens, s'ha estès al món empresarial nord-americà i també entre els legisladors de Califòrnia. Un fons d'inversió privat va anunciar que es vendria immediatament l'empresa que fabrica el rifle d'assalt utilitzat en els tirotejos, i al mateix temps els legisladors californians feien pública la seva intenció d'incrementar la regulació en la venta de munició.

El portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, va anunciar ahir que el president dels Estats Units, Barack Obama, dóna suport al pla de la senadora demòcrata californiana Dianne Feinstein de presentar al gener al Congrés una legislació que obligaria a revisar els antecedents de qualsevol persona amb intenció de comprar munició per tal de donar-li un permís anual que costaria 40 euros. La llei també prohibiria la venda de munició a Califòrnia per correu postal i obligaria a fer qualsevol transacció en persona.

Els demòcrates diuen que, atès el poder que tenen sobre l'Assemblea i el Senat de Califòrnia -on controlen dos terços en les dues cambres-, confien que la legislació s'aprovarà sense gaires entrebancs i esperen que el seu pas sigui un precedent per a altres estats.

El president nord-americà havia manifestat prèviament el seu suport a tornar a aplicar la prohibició de les armes d'assalt -que s'havia derogat el 2004, en finalitzar el mandat de Bill Clinton-, però mai abans havia donat suport públic a fer el moviment.

Amb l'anunci ahir també de la venta de l'empresa armamentística Freedom Group, el fons d'inversió privat Cerberus Capital Management va deixar clar que la decisió era una resposta directa a la matança de l'escola primària de Sandy Hook, a Newtown. "És evident que la tragèdia de Sandy Hook ha elevat el debat nacional sobre la tinença d'armes de foc a un nivell que no s'havia vist abans", va dir Cerberus en una nota de premsa.

L'empresa va dir que planejava vendre's Freedom Group, que fabrica el rifle Bushmaster 223, el que va fer servir l'assassí de Newtown. Cerberus va comprar l'empresa el 2006 i la va fusionar més tard amb altres companyies armamentístiques per crear el Freedom Group.

Els proarmes entren en el debat

La principal organització en defensa de la possessió d'armes als EUA, l'Associació Nacional del Rifle (NRA), va trencar ahir a la nit el seu silenci en un comunicat en què es mostrava "xocada" i afirmava que sentia "estupor i profunda tristesa" pels "horribles assassinats sense sentit de Newtown". La NRA es va declarar "preparada per fer aportacions importants" de cara a evitar que es repeteixin tragèdies com la de divendres.

Arreu del país van seguir les mostres públiques de dol i ira per la massacre de divendres, que es van mesclar amb la insistència dels activistes contra la tinença d'armes per demanar a Obama i al Congrés accions ràpides i consistents per regular les armes de foc, vigilar les malalties mentals i controlar la violència als mitjans i als videojocs.

Els habitants de Newtown van anunciar la creació d'un grup anomenat Newtown Unit, basat a convertir la tragèdia en pressió política per fer front a la cultura armanentística dels Estats Units.

"M'agradaria que, quan algú pensi en Sandy Hook, digui: «Oh, allà és on es va prohibir la tinença d'armes d'assalt»", va dir John Neuhoff, resident d'aquesta localitat. "Si podem prohibir els focs artificials, hauríem de ser capaços de prohibir les armes d'assalt".

Quatre dies després del tiroteig, el debat pel control armamentístic s'intensifica fins i tot quan els ciutadans de Newtown s'enfronten a l'enterrament dels seus éssers estimats. Els funerals per les víctimes del tiroteig duraran tota la setmana, fins que arribin les festes de Nadal, dimarts vinent.

stats