Internacional 21/07/2015

Els EUA maniobren per calmar Israel després de l'acord amb l'Iran

El secretari de Defensa dels EUA, Ashton Carter, ha fet una visita a Tel Aviv que només ha reduït parcialment el furor dels dirigents hebreus que condemnen l'acord amb Teheran

Eugeni Garcia Gascón
2 min

JerusalemEl secretari de Defensa dels EUA, Ashton Carter, ha donat per acabada aquest dimarts una visita de quasi tres dies a Israel amb l'objectiu de calmar l'Estat jueu després de l'acord sobre el programa nuclear iranià que sis potències mundials van signar amb Teheran a Viena aquest mes de juliol i que el Consell de Seguretat de l'ONU va ratificar dilluns.

Poca substància ha transcendit d'aquesta visita que és la primera que fa un alt responsable americà a Israel després de l'acord, i durant la qual Carter s'ha entrevistat amb el primer ministre, Benjamin Netanyahu, i amb el seu homòleg de Defensa, Moshe Yaalon, i ha visitat la frontera libanesa què els israelians consideren la més inestable.

La presència de Carter només ha reduït parcialment el furor dels dirigents hebreus que des de fa dies no han cessat de condemnar l'acord amb l'Iran i, de passada, també l'administració de Barack Obama que l'ha fet possible malgrat la frontal oposició de Netaniahu.

En un to conciliatori, Carter ha declarat públicament que Israel "és la pedra angular de l'estratègia americana al Pròxim Orient". "La regió és complicada i turbulenta, però sabem quins són els nostres interessos", ha afegit el cap del Pentàgon.

El seu col·lega Yaalon també s'ha mostrat conciliador en públic. "Malgrat totes les diferències, compartim interessos comuns i valors comuns", ha dit en una roda de premsa conjunta.

Els EUA volen compensar Israel

Però per sota d'aquestes paraules afables hi ha les declaracions fetes en els dies anteriors i també el fet que no hagi transcendit res de les converses. Washington, per boca d'Obama i d'altres alts funcionaris, va dir la setmana passada que compensaria Israel generosament per l'acord de Viena.

"La meva administració", va dir Obama, "està preparada per anar més lluny del que ha anat qualsevol altra administració" per tal de proporcionar "seguretat" a Israel. Però les seves paraules no van acabar amb les veus que se senten a Israel que demanen una intervenció militar contra l'Iran.

Un analista ha comentat que no té gaire sentit que per una banda Washington firmi un acord que inclou l'aixecament progressiu de les sancions econòmiques a l'Iran, i per l'altra proporcioni a Israel armes amb les quals es pot atacar l'Iran. Però això sembla formar part d'una política una mica esquizofrènica.

Tel Aviv, contra les compensacions

Immediatament després de la firma de Viena, Netanyahu va dir que no s'havia de parlar de "compensacions". Des de la seva oficina es va afegir que no s'acceptaria res a canvi de l'acord. "Quin sentit té que ens compensin si els americans diuen que l'acord ens dóna seguretat a nosaltres i als nostres veïns àrabs?", va preguntar retòricament el primer ministre en una de les moltes entrevistes que ha concedit a mitjans televisius dels Estats Units.

Per la seva banda, Tzahi Hanegbi, president del comitè d'Afers Estrangers i Defensa de la Knesset, i un dels polítics més propers a Netanyahu, ha dit que Israel no acceptarà res fins que el Congrés no aprovi o rebutgi l'acord amb l'Iran, que és la mateixa posició que han transmès des de l'oficina de Netanyahu. "Suposo que si el Congrés no canvia o millora l'acord, llavors podrem parlar de compensacions", ha dit Hanegbi.

stats