JIHADISME
Internacional 17/05/2015

Els EUA maten un líder de l’EI a Síria i en detenen la dona

Ara
2 min
El secretari de Defensa dels Estats Units, Ashton Carter, compareixent al Pentàgon.

BarcelonaUna operació de les forces especials dels Estats Units a Síria va acabar, dissabte a la matinada, amb la mort del dirigent de l’Estat Islàmic Abu Sayyaf i la detenció de la seva dona, Umm Sayyaf, segons va informar ahir el secretari de Defensa, Ashton Carter.

L’operació, que havia ordenat el president dels Estats Units, Barack Obama, va tenir lloc a Al-Amr, a l’est de Síria, i tenia com a objectiu “capturar” Abu Sayyaf i la seva dona. Però finalment el líder jihadista “va ser abatut en el transcurs de l’operació quan es va enfrontar a les tropes nord-americanes”, va relatar Carter.

Segons la Casa Blanca, Abu Sayyaf era responsable del comerç il·legal de gas i petroli per finançar les operacions del grup jihadista. Pel que fa a la seva dona, ara detinguda, el secretari de Defensa va assegurar que exercia “un important paper en les activitats terroristes de l’EI” i va afegir que podria haver sigut “còmplice en l’aparent esclavitud d’una jove iazidita que va ser rescatada” en la mateixa batuda.

L’operació suposa un canvi d’estratègia en la intervenció nord-americana a Síria, que fins ara es limitava als bombardejos aeris. Aquest cop, membres de la unitat Delta Force d’operacions especials van arribar en diversos helicòpters Black Hawk i en una nau Osprey al lloc on era Sayyaf, on es va iniciar un combat directe entre jihadistes i militars. En l’enfrontament hi van morir una dotzena de membres de l’EI i cap soldat nord-americà.

La possibilitat d’enviar tropes sobre el terreny l’havia apuntat Obama al febrer al Congrés, però fins ara no s’havia fet públic que se n’hagués fet cap, més enllà de les operacions fallides de rescat d’ostatges revelades amb posterioritat.

Què cal fer amb la detinguda

El fet de tenir detinguts genera també un nou dilema al govern nord-americà. “Estem treballant per determinar una destinació per a la detinguda que sigui la millor per a la seguretat nacional dels EUA i dels seus aliats i socis, i que sigui consistent amb la legalitat nacional i internacional. Seguirem la pràctica habitual de donar accés a la detinguda al Comitè Internacional de la Creu Roja”, va dir la portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Bernadette Meehan. Una font del Pentàgon va explicar a The Guardian que la dona està retinguda en “una ubicació segura dins de l’Iraq” i que no es preveu traslladar-la a Guantánamo.

Almenys oficialment, les forces dels EUA desplegades a l’Iraq en missió d’entrenament no tenen centres de detenció a la zona. La detenció en si mateixa és un fet inusual, ja que afegeix a la intervenció nord-americana una complexitat que l’administració Obama fins ara havia volgut evitar.

stats