Publicitat
Publicitat

Els EUA publiquen els documents que Bin Laden guardava al seu amagatall

Els serveis d'intel·ligència nord-americans desclassifiquen centenars de documents, llistes i altre material recuperat del lloc on el líder d'Al-Qaida va ser assassinat

Els serveis d'intel·ligència dels Estats Units  han desclassificat aquest dimecres centenars de documents recuperats durant l'operació nord-americana que va acabar amb la mort del líder d'Al-Qaida, Ossama bin Laden, al seu amagatall d'Abbottabad, al Pakistan.

El material publicat inclou documents, una llista de llibres en anglès i material publicat per altres grups militants, tot plegat recuperat del refugi on Bin Laden va ser assassinat el 2011 en una operació de les forces especials dels EUA.

De la lectura de les cartes se'n desprèn la fixació de Bin Laden per atacar interessos dels EUA i la voluntat d'acabar amb les rivalitats entre les diferents cèl·lules d'Al-Qaida per tal que se centrin en aquesta causa.

En un carta del juliol del 2010, el líder d'Al-Qaida reclama a la branca d'aquesta organització al Iemen que faci les paus amb el govern i se centri a atacar els EUA.

"El propòsit és centrar-se a atacar els EUA dins i fora del seu país, especialment els països petroliers, per agitar l'opinió pública i forçar els EUA a retirar-se de l'Afganistan i l'Iraq", segons escriu Bin Laden.

Més transparència

En una declaració, els serveis nord-americans asseguren que la publicació dels documents es fa per respondre a la crida del president dels EUA, Barack Obama, que va demanar "més transparència en consonància amb les prerrogatives nacionals de seguretat".

"[La desclassificació] està en l'interès de l'opinió pública nord-americana; dels ciutadans, acadèmics, periodistes i historiadors que ara tindran l'oportunitat de llegir i entendre els documents de Bin Laden", assegura en un comunicat el president de la Comissió d'Intel·ligència de la Cambra de Representants dels EUA, Devin Nunes.

El gest de l'administració nord-americana arriba poc després que un periodista publiqués una investigació segons la qual els serveis secrets del Pakistan van fer presoner Bin Laden durant cinc anys i finalment el van posar a disposició dels EUA.

Etiquetes