Internacional 13/06/2019

Mor un segon pacient d'Ebola a Uganda

La malaltia ha traspassat recentment les fronteres de la República Democràtica del Congo

Ara
2 min
Un home subjecta una creu en record a una dona que va morir degut a l'Ebola a la localitat de  Butembo, a la República Democràtica del Congo.

BarcelonaEl brot d'Ebola que, des de l'agost de l'any passat afecta el nord-est de la República Democràtica del Congo, ha traspassat fronteres. Aquest dimecres la veïna Uganda va confirmar la primera mort provocada pel virus al país: un nen de cinc anys, i avui s'ha conegut una segona víctima, l'àvia del nen. Hi ha un tercer cas, el del germà del nen, que té 3 anys i està sent tractat.

Tots tres es van contagiar del virus després d'haver visitat la República Democràtica del Congo. Segons han revelat les autoritats ugandeses, la mare de la família havia decidit viatjar al país congolès per visitar i cuidar el seu pare, malalt confirmat d'Ebola. Hi va anar tota la família, 14 membres, i s'hi van estar diversos dies.

L'home va morir el 27 de maig i van decidir retornar a Uganda. A la frontera que separa aquests dos països africans, les autoritats els van detenir i van impedir que entressin a sòl ugandès perquè eren sospitosos d'haver-se contagiat durant la seva estança a la RDC. Almenys 12 d'ells ja presentaven símptomes de la malaltia.

Però a la tarda sis membres de la família van escapar-se de l'hospital i van travessar la frontera a peu per camins secundaris per evitar els controls sanitaris. En adonar-se'n, les autoritats congoleses van alertar les ugandeses, que van trobar la família a l'hospital de Kagando, ja a Uganda. Llavors van ser traslladats al centre d'aïllament, on el menor ha mort aquest dimecres.

Un gir preocupant

Fins ara, almenys vuit ugandesos que van estar en contacte amb el nen han sigut aïllats sota estricta vigilància. Mentrestant, els dos països estan estudiant la possible repatriació de la família a la República Democràtica del Congo per continuar el tractament.

Que el virus hagi travessat la frontera és una molt mala notícia. Des de l'inici del brot, la regió havia extremat la seguretat, la vigilància i la precaució a les fronteres per evitar que sortís de la RDC, ja que un cop arriba a un altre país el risc de dispersió és més gran.

I és que aquesta epidèmia és la més greu que ha viscut aquest país africà, i la segona més greu i letal de la història: només per darrere de la que va assotar diversos països de l'Àfrica Occidental el 2014.

No és cap secret que l'Ebola és un virus que es contagia amb molta facilitat: es propaga a través de la sang, però també a través de fluids corporals com la suor o la saliva.

stats