Internacional 04/07/2013

Un home de palla per a Egipte

Els experts consideren que el nou rais provisional serà una figura sense poder real

Mona el-Naggar
2 min

The New York TimesUna web de notícies àrab l'ha anomenat "l'home misteriós", una altra es limitava a dir que "hi ha molt poca informació" sobre Adli Mansour, i el gran diari egipci controlat pel govern publicava una biografia que resumia la carrera del nou president en menys de 150 paraules. El fins ara cap del Tribunal Constitucional Suprem succeirà el president Mohammed Mursi i liderarà Egipte a través d'un període interí indefinit. Més de vint anys vicepresident de la cort, Mansour, de 67 anys, va ser nomenat cap del Tribunal tot just la setmana passada, el mateix dia que esclataven les protestes arreu del país que exigien la dimissió de Mursi.

Mansour és ara una de les peces clau per escriure el pròxim capítol de la tumultuosa revolució egípcia. Però, sense haver tingut cap presència prèvia en l'escena política o pública del país, el nou president sembla destinat a servir per a poc més que d'home de palla. "És una figura supèrflua, només un president honorari", assegura Negad El Borai, advocat i activista de drets humans. "Només és un empleat", remata. "El van convocar i ell ha respost", continua El Borai, convençut que l'exèrcit egipci serà el veritable àrbitre del poder en aquest nou període que s'ha obert al país.

Segons el full de ruta anunciat pels militars dimecres, Mansour està autoritzat a fer declaracions constitucionals, formar un govern tecnòcrata interí i crear un comitè que revisi la polèmica Constitució. "És una persona que ve d'una institució acostumada a treballar de manera col·legiada", diu Nathan J. Brown, professor de ciències polítiques i afers internacionals a la Universitat George Washington. "Tenint en compte el seu passat, la seva formació i les seves inclinacions, probablement Mansour es veu ell mateix com algú que ha de fer legalment tot el que sigui necessari per garantir que el procés polític avanci i l'estat egipci funcioni", reflexiona el professor. Segons Brown, que va estudiar el sistema judicial egipci i coneix personalment a Adli Mansour, el nou president interí és un home agradable i simpàtic, però molt reservat.

Com que les decisions del Tribunal Constitucional es prenen sempre de manera col·legiada i representen tota la Cort, és molt difícil identificar les posicions de cadascun dels jutges. Així que pràcticament ningú s'atreveix a definir les inclinacions polítiques de Mansour. Se'l retrata com un jutge amb tendència a ser conciliador i defugir les confrontacions.

El diari egipci 'Al Ahram', considerat com el rotatiu 'semioficial' del país, explica que Mansour va ajudar a redactar la llei per a la convocatòria de les eleccions presidencials que van portar Mohammed Mursi al poder. En els últims mesos, el Tribunal Constitucional també va ser l'encarregat d'avalar i treballar amb la nova Constitució dissenyada sota el lideratge dels islamistes. "No farà grans canvis, ni intentarà governar de manera activa o imposar les seves idees sobre l'executiu", assegura el professor Brown. "Si heu vist la seva foto oficial, enteneu perfectament com és ell. Un somriure agradable, i els llavis ben serrats".

stats