JUSTÍCIA UNIVERSAL
Internacional 23/08/2016

“Em sap greu el mal que he causat a Tombouctou”

L’acusat de destrossar el patrimoni de la ciutat demana perdó

Marta Rodríguez
3 min
“Em sap greu el mal  que he causat a Tombouctou”

Barcelona“Sento un gran dolor per haver de declarar-me culpable. Tots els càrrecs contra mi són precisos i correctes. Em sap greu el mal que han causat les meves accions. Lamento el que he fet a la meva família, al meu país, a la comunitat internacional en el seu conjunt”. Són les paraules amb què Ahmad al-Faqi al-Mahdi va assumir tots els càrrecs que pesen contra ell en el primer dia del judici que va començar ahir al Tribunal Penal Internacional (TPI) de l’Haia per la destrucció dels monuments a Tombouctou, la mítica ciutat de Mali. Els fets es van produir el 2012, durant els 10 mesos d’ocupació jihadista arran de la rebel·lió tuareg contra el govern de Bamako. Aquest és el primer procés penal contra la destrossa de patrimoni i també la primera vegada que un processat es declara culpable al tribunal de justícia universal. Es preveu que el judici duri almenys una setmana, tot i que en les vistes prèvies defensa i acusació pública van pactar una pena no superior als 11 anys de presó.

L’acusat va comparèixer vestit amb americana fosca i corbata i els llargs cabells pentinats cap enrere. “Busco el perdó, m’agradaria fer la promesa que va ser el primer i últim delicte de la meva vida i demano que em vegin com un fill que ha perdut el seu camí”, va afirmar, per assegurar posteriorment que està preparat per assumir la sentència condemnatòria.

Segons la fiscalia, Al-Mahdi era un cap d’Ansar Dine (la branca local d’Al-Qaida) i arran de la invasió a Tombouctou va presidir un tribunal per jutjar els actes de la població civil considerats immorals i en contra de l’estricta i particular xaria [llei islàmica] que es va imposar. Des del mencionat tribunal va ordenar destrossar part del conjunt monumental de la coneguda com a Ciutat dels 333 Sants i que durant segles va ser un punt de trobada cultural, comercial i intel·lectual entre les societats tuaregs del nord i negres del sud, protegida per la Unesco des del 1990. Els jihadistes hi van destrossar a cops nou mausoleus dedicats a sants sufís i la porta de la mesquita de Sidi Yahya, del segle XV.

El processat, malià d’uns 40 anys, va assegurar davant del tribunal que mai havia sigut partidari d’enderrocar monuments i que es va limitar a obeir ordres. “[La destrucció del patrimoni] és una falta greu per part meva i per això he demanat perdó”, va insistir, en clara contradicció amb una imatge del 2012 mostrada durant la sessió d’ahir a l’Haia. En aquest vídeo, Al-Mahdi apareix amb altres companys, amb un Kalàixnikov a l’espatlla i amb la tradicional túnica i turbant, tirant a terra la porta de la mesquita, que, segons les creences locals, s’hauria de mantenir tancada fins a la fi del món. En un moment donat, l’ara acusat emmarca l’acció en la lluita contra “la superstició” i la idolatria. Ahir, en canvi, Al-Faqi Al-Mahdi va fer una crida als musulmans de tot el món perquè no l’imitin perquè “no fan cap bé a la humanitat”.

Establir jurisprudència

El judici és un cas sense precedents en la història, i marca una fita respecte a altres destruccions de patrimoni en conflictes anteriors. En aquest sentit, la fiscal en cap del TPI, la gambiana Fatou Bensouda, va subratllar que confia que aquest caràcter “històric” suposi la creació de “jurisprudència” per jutjar casos com els que succeeixen actualment a l’Iraq i Síria, tot i que en aquests països el tribunal de l’Haia no hi té competències perquè no han firmat l’Estatut de Roma.

Per al ministeri públic, no hi ha cap dubte del delicte de crim de guerra que s’imputa al processat, detingut per Mali i transferit a l’Haia fa més d’un any. La destrucció de patrimoni és “una agressió deliberada sobre la identitat i els béns culturals”, fins al punt que els terroristes la fan servir com una “arma de guerra, perquè intenten esborrar la història”.

stats