Publicitat
Publicitat

Empat a 27 escons entre Netanyahu i Herzog als sondejos a peu d'urna

El primer ministre proclama ja una "gran victòria, contra tot pronòstic"

El Likud de Benjamin Netanyahu empata amb la Unió Sionista del seu màxim rival, Isaac Herzog, amb 27 escons cadascun, segons dos dels sondejos a peu d'urna fet públics al tancament dels col·legis electorals a les deu del vespre hora local (9 del vespre a Catalunya).

Poc després que es coneguessin aquestes dades, el primer ministre va proclamar la seva "gran victòria, contra tot pronòstic". En un tuit al seu compte, Netanyahu ha dit: "Contra totes les possibilitats: una gran victòria per al Likud. Una victòria major per al poble d'Israel".

Tant el canal 1 com el canal 10 de la televisió israeliana donaven l'empat 27 a 27. En canvi, el canal 2 israelià donava 28 a Netanyahu i 27 a Herzog.

Segons el sondeig del canal 10 i el del 2, a més, la Llista per la Unitat àrab s'enduria 13 escons, tal com deien els sondejos electorals, però el canal 1 li atorga 10 escons.

De fet, la participació del vot àrab ha crescut considerablement des del 54% de les eleccions de 2013 fins al 67% d'aquest comicis, segons fonts de la coalició àrab. El líder de la Llista per la Unitat Àrab, Ayman Odeh, s'ha compromès a no permetre que Netanyahu formi govern, encara que sigui formant coalició amb la Unió Sionista d'Herzog, tot i que havia dit en un principi que pretenia quedar fora de qualsevol coalició.

Així, segons el sondeig del canal 10: el Likud trauria 27, l'Unió Sionista 27, la Llista per la Unitat 13, Kulanu 10, Yesh Atid 11, Llar jueva 8, Shas 7, UTJ 7, Meretz 5 i Yisrael Beiteiny 5. D'aquesta manera, el bloc de dreta sumaria 56 escons i el bloc d'esquerra 54, d'un total de 120 diputats al parlament israelià.

Prop de 5,9 milions d'israelians estan cridats a participar en unes eleccions anticipades que va convocar Benjamin Netanyahu després de precipitar la crisi amb els seus socis de govern, Tzipi Livni i Yair Lapid, i convençut que passaria la revàlida amb facilitat. Però els sondejos electorals donaven un empat entre el partit de Netanyahu, el Likud, i l'aliança de centreesquerra que lidera Isaac Herzog. Cap dels dos, però, obté més del 25% dels vots, en un fragmentat panorama polític que no permet descartar cap escenari de coalició entre els 120 diputats de la futura Knesset.