En breu
Internacional 07/05/2012

Empat entre ultranacionalistes i proeuropeus a Sèrbia

1 min
Empat entre ultranacionalistes i proeuropeus a Sèrbia

La formació d'un nou govern a Sèrbia dependrà del joc de coalicions després de les eleccions parlamentàries celebrades ahir. En el moment de tancar aquesta edició, liberals i ultraconservadors estaven empatats amb aproximadament un 25% dels vots cadascun, segons el sondeig difós per l'ONG Centre per a les Eleccions Lliures i la Democràcia (Cesid). El Partit Progressista de Sèrbia (SNS) s'emportaria el 24,7% dels vots i el partit liderat pel reformista proeuropeu Boris Tadic -l'actual primer ministre- n'obtindria el 23,2%.

Tadic, però, té més opcions per tornar a formar una coalició de govern, a diferència dels ultranacionalistes del populista Tomislav Nikolic. Amb el 16,6% en els sondejos, el Partit Socialista (SPS) serà l'encarregat de decidir quin color té el nou govern de Sèrbia, que serà crucial per decidir el futur dins de la Unió Europea d'aquest país balcànic. "El més segur és que continuï la coalició proeuropea", explicava ahir l'analista Zona Stojilkovic a Reuters, però cal tenir en compte que els socialistes podran exigir moltes mesures, tindran el govern a les seves mans.

El malestar dels serbis respecte a la classe política es va reflectir ahir en l'abstenció. Només va haver-hi un 53,6% de participació, sis punts menys que el 2008.

stats