MATANÇA ALS ESTATS UNITS
Internacional 16/12/2012

Encara no hi ha un perquè de la massacre

Marc Santora / James Barron
2 min
Encara no hi ha un  Perquè de la massacre

THE NEW YORK TIMES / NOVA YORKMentre els serveis mèdics completaven ahir la dura tasca d'identificar les víctimes de la massacre, la policia va començar a donar els detalls esgarrifosos del bany de sang que va viure la bucòlica comunitat de Newtown. El tinent Paul Vance, portaveu de la policia de Connecticut, va assegurar ahir que els investigadors havien trobat "bones proves", però no va saber donar cap explicació del perquè de la massacre. De per què Adam Lanza va obrir foc contra una classe i després contra una altra, i va convertir un lloc que ha de ser segur -una escola primària que a l'entrada hi penja un rètol de "Benvinguts visitants"- en un símbol nacional de l'angoixa i l'horror.

El tinent Vance va explicar que els cossos de les víctimes ja s'havien retirat de l'escola primària Sandy Hook. S'espera que el testimoni de la supervivent del tiroteig, una dona ferida que va ser hospitalitzada, pugui ajudar a recompondre totes les peces del que va passar.

Dues pistoles i un rifle

La versió policial diu que la matança va començar divendres al matí a la casa on Adam Lanza vivia amb la seva mare, Nancy. Allà li va disparar un tret a la cara i la va convertir en la primera víctima. Després va agafar tres armes -que suposadament pertanyien a la mare- i va sortir de casa, va pujar al cotxe i es va dirigir a l'escola. Dues de les armes eren pistoles semiautomàtiques. L'altra un rifle semiautomàtic.

Vestit de combat, Lanza va entrar per la força a l'escola i va superar el porter automàtic que normalment no permet l'entrada de visitants a l'escola si les classes ja han començat. "Ningú el va deixar entrar voluntàriament a l'escola", ratificava ahir Vance.

La tragèdia de prop

Dorothy Werden viu a l'altra banda del carrer dels McDonnell, que divendres van perdre la seva filla Grace, de sis anys. Werden va explicar ahir al matí com havia vist la Grace agafar l'autobús de l'escola, com cada dia a les 8.45 h. "Molts amics del veïnat han perdut els seus fills", es lamentava. El sentiment al carrer és "d'absoluta i indescriptible devastació", admetia Werden. "El fet que l'assassí matés la seva mare només un bloc de cases més enllà, mentre nosaltres aquí enllestíem els nens per anar a l'escola, és massa dur de concebre", diu abans d'arrencar a plorar.

Ahir es van saber més detalls esgarrifosos de com els mestres i el personal de l'escola van intentar salvar els nens quan va començar la massacre. Maryann Jacob, bibliotecària, va explicar que primer van amuntegar els alumnes darrere una prestatgeria contra la paret "perquè no els poguessin veure". Segons Jacob, aquesta era la maniobra que sempre feien durant els simulacres d'emergència, però després es van adonar que la porta de l'aula no tenia clau ni baldó i van moure ràpidament els nens cap al quartet del material. Van repartir llapis i papers als nens perquè pintessin mentre esperaven. "Ens preguntaven què estava passant", relata. En aquell moment, la bibliotecària ja sabia que el més impensable estava passant només uns metres més enllà.

stats