Internacional 01/05/2018

Aldarulls i 200 detinguts al Primer de Maig francès

El malestar social per les polítiques liberals de Macron no aconsegueixen la unitat sindical

Ara
3 min
Un grup d'encaputxats protegint-se dels gasos lacrimògens que tira la policia davant d'una barricada a la manifestació de l'1 de Maig de París

BarcelonaLa manifestació del Primer de Maig convocada a París per la Confederació General del Treball ha acabat aquest dimarts amb aldarulls violents quan un grup d’encaputxats es van enfrontar amb els centenars de policies desplegats pel centre de la ciutat. Poc després de començar la marxa, la policia ha assegurat que tenia identificats uns 1.200 manifestants amb la cara tapada i encaputxats que van aparèixer a mig recorregut.

Segons informava l’agència Efe, integrants d’aquest grup van llançar projectils contra els agents, que van respondre amb gasos lacrimògens i canons d’aigua. Les autoritats ja preveien que hi podria haver incidents en aquesta manifestació, la primera que viu Emmanuel Macron al capdavant de l’Elisi, que coincideix amb una onada de protestes laborals a tot el país per les polítiques liberals que impulsa l’equip del president.

Organitzacions anarquistes i d’extrema esquerra, com els coneguts com a Black Bloks, havien animat a participar en el que van qualificar de “dia revolucionari”. La policia havia desplegat al llarg del trajecte pel centre de París 1.200 efectius, entre agents de la policia i militars, però no van poder evitar les escenes de comerços saquejats i la crema de mobiliari urbà i algun cotxe. Més de 200 manifestats van ser arrestats, segons les dades que va oferir en roda de premsa el cap del departament de policia de París, Michel Delpuech, que recull l’agència Reuters.

Un grup d'antiavalots espera davant d'una pintada en què es llegeix 'Surt de la manada i mossega el mestre'

D’aquí una setmana Emmanuel Macron complirà el primer any a l’Elisi amb l’evident malestar que hi ha entre l’esquerra més combativa i la classe obrera per les polítiques de liberalització i la reforma laboral que preveu la supressió de milers de llocs de treball en la funció pública. Fa poc, els sindicats ferroviaris i de funcionaris van sortir als carrers per paralitzar serveis, tot i que no han aconseguit que el govern de París afluixi. Macron va evitar haver de veure les imatges de protesta perquè està de visita oficial als antípodes australians per evidenciar el seu lideratge europeu.

No obstant, ni tan sols aquesta primavera calenta ha portat la unitat sindical per celebrar el Primer de Maig. Les centrals van tornar a anar per lliure i la CGT va tornar a ser l’organització amb més poder de convocatòria, malgrat els aldarulls protagonitzats pels grupuscles aïllats de manifestants. El secretari general del sindicat majoritari, Philippe Martinez, ha lamentat el fracàs de la seva crida a la unitat i de l’anomenada “convergència de lluites”, o, dit d’una altra manera, la suma amb altres moviments socials per frenar Macron.

El ministre francès d’Interior, Gérard Collomb, ha condemant “amb fermesa” la violència i el vandalisme, i va assegurar a través del seu compte oficial a Twitter que s’ha posat tot a disposició per aturar “aquestes greus alteracions de l’ordre públic i detenir els autors d’aquests actes inqualificables”.

Amb tot, les xifres de participants d’aquest any a la manifestació de la CGT són lleugerament inferiors a les de fa un any. El diari 'Le Monde' apunta que el sindicat convocant calcula que a tot el país 210.000 persones han respost a la convocatòria, mentre que el 2017 va xifrar els assistents en 280.000. En canvi, la policia aporta xifres semblants, al voltant dels 140.000 assistents.

stats