Entra en vigor la llei contra l'ús del burca i el nicab a Dinamarca

La policia pregunta si ha de multar els que porten màscara contra la pol·lució i es tapen la cara

Partidaris del dret de les dones a decidir la seva vestimenta i contraris a l'ús del burca han protestat aquest dimecres a Copenhaguen en l'entrada en vigor de la llei que prohibeix l'ús del burca i el nicab –que cobreixen totalment el cos de la dona–, aprovada el maig passat pel Parlament de Dinamarca, seguint la tendència d'altres països. La norma estableix multes de 134 euros en la primera sanció i de fins a 1.300 a partir de la quarta.
Malgrat la prohibició vigent, en la manifestació en contra de la llei desenes de dones han aparegut amb nicab, que només deixa els ulls a la vista, emparant-se en el dret a la llibertat d'expressió en una manifestació pacífica i, per tant, segons ha matisat la policia, no poden ser multades.

Discriminació d'una minoria

"Hem d'enviar un senyal al govern que no volem cap discriminació d'una llei que específicament s'adreça a una minoria religiosa", ha explicat la Sabina, una estudiant de 21 anys que també portava nicab. La jove és una d'entre les 150 i 200 dones musulmanes, el 0,1% de les que viuen a Dinamarca, que es tapen el cos o la cara i que consideren que el govern ha utilitzat tota la maquinària judicial per castigar els costums que segueix un un grup molt reduït de persones. En aquest sentit, els crítics alerten que la llei pot acabar sent una excusa per fer augmentar el sentiment contra els immigrants al país. 

Dinamarca crea lleis específiques per als “guetos” d’immigració

"penalitza les dones per la roba que trien i fa burla de les llibertats que Dinamarca pretén mantenir".

Per contra, el govern danès ha justificat la iniciativa com a defensa per a les dones a les quals la família obliga a tapar-se el cos i portar vel integral. Però la policia no les té totes perquè considera que falta una "guia tan completa com sigui possible" perquè els agents sàpiguen com han d'actuar ajustant-se a la llei en tots els casos, i es demanen què hauran de fer si veuen turistes asiàtics que porten màscares anticontaminants que els tapen bona part de la cara i que, per tant, serien susceptibles de ser multats amb la llei a la mà.