Publicitat
Publicitat

AFGANISTAN

Entrar a la presó del burca també és cosa d’homes

Un grup de 20 homes vestits amb burques de color blau -que no els tapaven la cara justament per poder-los identificar- i exhibint pancartes amb proclames en favor de la igualtat

Un grup de 20 homes vestits amb burques de color blau -que no els tapaven la cara justament per poder-los identificar- i exhibint pancartes amb proclames en favor de la igualtat. Aquesta és la curiosa imatge que ahir es va poder veure als carrers de Kabul, a l’Afganistan. L’objectiu? Reivindicar els drets de les dones en un dels països on probablement estan més vulnerats. “Les nostres autoritats estaran celebrant el Dia Internacional de la Dona [diumenge] en grans hotels, però nosaltres volem fer-ho als carrers”, explicava un dels membres de l’anomenat Grup de Voluntaris de Pau Afganesos. I afegia: “Una de les millors maneres d’entendre com se senten les dones és portant un burca”.

Tapats de cap a peus, els homes es van esgarrifar després de passejar amb l’única peça de roba que estava permesa a les dones durant el règim talibà (1996-2001). “Ens hem sentit com en una presó”, va dir un d’ells. La seva sensibilitat cap al tema, però, topa amb la dels habitants d’un país on la discriminació a les dones és quotidiana. Les reaccions dels habitants de Kabul davant la protesta així ho evidencien. “Totes les dones de la meva família porten burca. No les deixaria sortir sense”, afirmava un policia de trànsit perplex i enfadat.

Alguns vianants van riure’s dels homes, d’altres van expressar la seva confusió i encara hi va haver qui va assegurar que els drets de la dona encoratgen la prostitució. I les opinions negatives no només venien dels homes. “No necessitem ningú per defensar els nostres drets”, es queixava una estudiant de 16 anys amb un vel que només li deixava els ulls descoberts. “Aquest és un projecte estranger per crear una imatge dolenta del burca i l’Afganistan”, va dir.

I és que, més enllà de la imposició dels talibans, moltes dones veuen ara el burca com una peça de roba tradicional. “El meu marit i el meu fill em diuen que me’l tregui, però estic acostumada a portar-lo. Ho he fet durant 35 anys”, argumentava ahir una afganesa de 60 anys.