Publicitat
Publicitat

Erdogan i Putin acorden una normalització de les relacions

La reunió entre els dos líders es produeix en un moment de distanciament entre Turquia i la Unió Europea arran de la purga d'Erdogan després del cop d'estat fallit

El president de Rússia, Vladímir Putin, i el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, s'han reunit avui a Sant Petersburg per normalitzar les relacions entre els dos països i acostar posicions en la guerra de Síria. Putin ha reconegut que aquesta reunió serà important de cara a les relacions entre els dos països, molt desgastades en els darrers mesos per  l'incident del caça rus abatut per l'exèrcit turc. El líder rus ha manifestat que amb el govern d'Erdogan "el poble turc resoldrà els seus problemes i l'ordre constitucional serà restablert".

Putin ha comparegut davant dels mitjans acompanyat d'Erdogan i ha anunciat la creació d'un full de ruta per normalitzar les relacions bilaterals entre els dos països. La d'avui ha estat la primera visita a l'exterior del president turc després de l'intent de cop d'estat del 15 de juliol.

Erdogan ha agraït personalment al seu homòleg rus el "suport incondicional" durant els primers moments del cop d'estat del 15 de juliol. "Les relacions entre Turquia i Rússia tenen una importància estratègica clau per a la regió", ha reconegut Erdogan davant dels mitjans. "Tenim una voluntat real de cooperació i reforç de les relacions socials, militars i econòmiques. Treballarem per construir un futur millor a la regió", ha destacat el màxim dirigent turc.

Durant la reunió també s'han tractat temes econòmics, sobretot en relació als recursos energètics, molt importants estratègicament per als dos països.

Apropament a Rússia, distanciament d'Europa

La trobada entre els dos líders s'entén com un clar apropament de Turquia a Rússia. Les relacions entre els dos països s'havien refredat molt des del novembre, després que l'exèrcit turc abatés un caça turc. Aquest episodi va provocar sancions i boicots de Rússia cap a Turquia i un distanciament evident. En paraules de Putin, l'acció de Turquia va ser "una punyalada per l'esquena".

Si, per una banda, Erdogan s'apropa a Rússia, també s'allunya de la Unió Europea. Després del cop d'estat fallit, el president turc va iniciar una purga de les institucions estatals del país amb l'objectiu de "netejar-les" de "colpistes". Milers de persones van ser cessades, destituïdes i empresonades. De la mateixa manera, durant les darreres setmanes, el màxim dirigent turc ha amenaçat de reinstaurar la pena de mort. Aquestes accions no han agradat a la Unió Europea, que ha criticat les decisions d'Erdogan i ha reclamat que es respectin els drets humans. Per la seva banda, el president turc s'ha mostrat descontent per no haver rebut "el suport que esperava" dels seus aliats.

Alhora, les relacions entre Turquia i els Estats Units tampoc passen per un bon moment. El govern turc acusa el clergue islamista  Fethullah Gülen, resident als EUA, d'estar darrere de l'alçament contra Erdogan i en demana l'extradició.