Publicitat
Publicitat

Erdogan rep un bany de masses i torna a amenaçar amb la pena de mort

Més d'un milió de persones aclamen el president turc en una concentració a Istanbul contra el cop d'estat fallit del 15 de juliol

"El Parlament ha de decidir sobre la pena de mort. Si ho aprova, jo ho signaré". Aquestes han estat les paraules del president turc, Recep Tayyip Erdogan, en el seu discurs durant una manifestació massiva a Istanbul en contra del cop d'estat fallit del 15 de juliol. Més d'un milió de persones, segons diversos mitjans i agències, han participat aquest diumenge en la concentració, en la qual també hi havia representants de les forces polítiques opositores –a excepció del partit prokurd HDP–. Enmig d'aquest bany de masses, Erdogan ha insistit en la seva voluntat de permetre el restabliment de la pena capital, una posició que ja va insinuar després de l'intent de cop i que va rebre l'amonestació de la Unió Europea (UE).

"El poble ho demana. […] Si la gent ho vol, els partits han de respectar la seva voluntat", ha argumentat el president turc davant d'una multitud que onejava banderes del país, i encara ha afegit que la pena de mort "s'utilitza als Estats Units, al Japó, a la Xina, […] s'utilitza a la major part del món i s'ha utilitzat a Turquia fins al 1984". Les últimes execucions a Turquia van tenir lloc quatre anys després del cop militar del 1980, que va fer un ampli ús d'aquesta condemna, però l'abolició legal d'aquest càstig no va arribar fins al 2004. Per reintroduir la pena capital seria necessari reformar l'article 38 de la Constitució, una modificació a favor de la qual no sembla que ara mateix hi hagi una majoria al Parlament.

"Gülen pagarà pel que va fer"

Tot i que la UE ja ha advertit que la reinstauració de la pena de mort vetaria l'accés de Turquia al club europeu, en les últimes setmanes seguidors d'Erdogan han exhibit cartells al carrer de "Sí a la pena de mort" i, fins i tot, han passejat ninots en una forca per expressar el seu desig que es restauri aquesta condemna.

Durant la concentració d'aquest diumenge també s'han vist persones amb ninots negres amb la cara del predicador Fethullah Gülen –al qual Ankara acusa d'estar al darrere del cop, tot i que ell ho nega– en una forca. En la seva intervenció durant el multitudinari acte, el primer ministre, Binali Yildirim, ha deixat clar que s'aconseguirà extradir el clergue des dels Estats Units –on viu des del 1999– i que, un cop a Turquia, " pagarà pel que va fer".