REFERÈNDUM ESCOCÈS
Internacional 26/05/2012

Escòcia prepara el sí a la independència

Alex Salmond busca un milió d'escocesos en favor de la independència. El primer ministre, acompanyat d'artistes, empresaris i polítics de l'esquerra, va presentar ahir la campanya Sí Escòcia.

Elena Mataró
3 min
MOVIMENT SOCIAL PEL SÍ 
 El primer ministre d'Escòcia va participar ahir a l'acte  de presentació de la campanya Sí Escòcia en un cinema d'Edimburg.

LONDRESEl llançament suposa un pas més cap a la cita en què els escocesos podran decidir el seu futur a les urnes, i moltes cares conegudes es van apuntar ahir a la presentació de la campanya "pel sí" que promouen una coalició de partits polítics i plataformes socials. "Vull que Escòcia sigui independent, no perquè cregui que som millors que qualsevol altre país, sinó perquè crec que som tan competents com qualsevol altre país", va proclamar Alex Salmond, primer ministre d'Escòcia i líder del Partit Nacional Escocès (SNP en les seves sigles en anglès), principal promotor polític del referèndum, però no l'únic. També hi destaca el Partit Verd Escocès. A la cita s'hi van afegir actors com Alan Cummings i Brian Cox, i es va llegir un missatge de Sean Connery.

Londres i Edimburg encara no han arribat a un acord sobre quan es farà la consulta, però si s'acaben complint els desitjos de l'SNP seria la tardor del 2014. És aleshores que els partidaris del sí esperen haver recollit les firmes d'un milió de persones en suport a una declaració d'independència. El nombre d'electors que podrà votar en el referèndum no arribarà als 4 milions. Xavier Solano, assessor polític de l'SNP al Parlament britànic, reconeixia ahir a l'ARA que el compromís té un punt de temerari perquè "amb aquesta xifra es demostrarà clarament si la campanya ha fracassat o no", quan, "precisament, l'objectiu és demostrar la força" que té la idea de la independència.

Entre Londres i Edimburg

El debat al Regne Unit no se centra en el fet de si Escòcia té dret o no a decidir sobre el seu futur. Aquest dret es dóna per descomptat. L'enfrontament és pel calendari i per la pregunta del referèndum. El primer ministre britànic, David Cameron, vol que se celebri com més aviat millor, preferiblement a mitjans del 2013. L'argument que Cameron esgrimeix és que la incertesa afecta negativament l'economia escocesa. Per contra, a Salmond li interessa esperar fins al 2014, no només perquè coincidiria amb el 700 aniversari de la batalla de Bannockburn (una famosa victòria contra els anglesos), sinó perquè l'efecte de les retallades del govern britànic en la despesa pública es començarà a patir aviat en profunditat.

En un sondeig conegut també ahir, només un 33% dels escocesos es declaren favorables a la independència, mentre que el 57% s'hi oposen. Segons John Curtice, professor de política a la universitat escocesa de Strathclyde, aquestes xifres no suposen un canvi respecte a consultes anteriors. Curtice creu que en els últims 12 anys el nombre de partidaris de la independència es manté pràcticament invariable. El sondeig havia estat encarregat per Alistair Darling, que s'ha convertit en el coordinador de la campanya del no, fins ara orfe d'una personalitat que pogués fer front a la popularitat i destresa del premier escocès.

Darling, també escocès, va ser ministre d'Economia en el govern del laborista Gordon Brown i, segons Curtice, si bé "no és carismàtic ni ha tingut un gran perfil", es tracta d'un polític "segur" que no es deixarà "intimidar" per Salmond.

Serà l'economia, però, el factor probablement determinant del vot dels escocesos. Pel professor John McClaren, de l'escola de negocis de la Universitat de Glasgow, no hi ha una "resposta única" a si l'economia milloraria amb la independència. "És difícil de preveure perquè en bona mesura dependria de la indústria petroliera del mar del Nord", explica McClaren. La incidència que per a una hisenda escocesa tindrien les fluctuacions en el preu del petroli seria molt important.

stats