Internacional 19/12/2015

Eslovènia vota sobre l'equiparació de drets dels matrimonis homosexuals

La consulta d'aquest diumenge la van demanar diferents organitzacions ultraconservadores i podria revocar la llei que el govern va aprovar al març

Ara
2 min

BarcelonaEslovènia celebra aquest diumenge un referèndum vinculant sobre la llei aprovada el març passat que equiparava els drets de les parelles homosexuals amb les heterosexuals, inclòs el matrimoni i l'adopció de nens, que alguns grups catòlics volen anul·lar mitjançant aquesta consulta.

"Està vostè a favor que entri en vigor la llei sobre esmenes i complements de la llei del matrimoni i família, que el Parlament va aprovar el 3 de març de 2015?" és la pregunta que han de respondre els eslovens.

Una enquesta recent del diari 'Delo' mostra un lleu avantatge del 'no' davant del 'sí', 47% contra 45%, entre els eslovens que tenen intenció d'anar a votar.

Segons la legislació vigent, la llei pot ser anul·lada si el 'no' té la majoria simple dels vots i el suport d'almenys el 20% dels 1,7 milions d'electors eslovens. Una enquesta de la televisió pública preveu que un 45% del cens electoral vagi a votar.

Més vots negatius a les urnes

Encara que els estudis sociològics indiquen que la majoria dels eslovens aproven el matrimoni homosexual, es preveu que hi hagi més participació entre els qui s'oposen.

En cas d'anul·lació, Eslovènia seria un dels primers països que aprova una llei d'igualtat de drets dels homosexuals per després revocar-la.

La reforma legal va ser aprovada al març i va convertir Eslovènia en el primer país de l'Europa de l'Est i el primer de l'antic bloc comunista en igualar els drets d'homosexuals i heterosexuals.

Després d'aprovar la llei, diferents associacions conservadores van reunir en un temps rècord les 40.000 signatures necessàries per convocar una consulta, una possibilitat que va rebutjar el Parlament en argumentar que aquest referèndum seria homòfob i podria portar a la discriminació per qüestions d'orientació sexual.

Posteriorment, el Tribunal Constitucional va anul·lar aquesta resolució del Parlament i va obrir la porta a la celebració de la consulta.

Els opositors al matrimoni homosexual tenen el suport de l'Església catòlica croata i del papa Francesc i insisteixen que només pretenen "la protecció de la família" i rebutgen especialment el dret d'adopció per part dels homosexuals.

stats