GRÈCIA
Internacional 03/03/2015

Espanya diu ara que Grècia s’aboca a un tercer rescat

Alemanya fa costat a Rajoy en la seva polèmica amb Tsipras: “Això a l’Eurogrup no es fa”

Laia Forès
3 min
El ministre espanyol d’Economia, Luis de Guindos (a la imatge amb  el ministre  grec Iannis Varufakis),  va amenaçar  a vetar l’acord per prorrogar el préstec a Grècia.

Brussel·lesEl ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, va tirar ahir més llenya al foc de la polèmica que aquest cap de setmana ha enfrontat els governs de Madrid i Atenes. Després que el primer ministre grec, Alexis Tsipras, acusés Espanya de “conspirar” per derrocar-lo, i que Mariano Rajoy repliqués que no és responsable de la “frustració” de l’esquerra grega per haver acceptat un mal acord, De Guindos va esbombar ahir que ja s’està negociant un nou paquet de rescat de Grècia. Fa només tres dies Tsipras prometia als grecs que no hauran de tornar a sotmetre’s al dictat de la troica amb un nou rescat. Segons el ministre espanyol, Grècia necessitarà entre 30.000 i 50.000 milions d’euros addicionals, una xifra molt elevada.

Malgrat la negativa del govern hel·lè a demanar més ajuda a partir del juny, quan expira l’acord de pròrroga dels crèdits que Grècia va aconseguir el 20 de febrer, l’Eurogrup dóna per fet que el país necessitarà més diners, ja sigui un nou programa d’ajuda o bé una línia de crèdit preventiva. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va intervenir ahir assegurant que “no hi ha converses per a un tercer rescat de Grècia”.

Alemanya també va sortir al pas de la polèmica i es va posar al costat de Rajoy. No és cap secret que la majoria de països europeus on governa la dreta veuen com una amenaça l’arribada al poder de Syriza. Tampoc ho és que Berlín no té bon feeling amb Alexis Tsipras i, en canvi, manté bones relacions amb l’executiu de Mariano Rajoy. Enmig d’un clima de recel per les actuacions d’Atenes, ahir Berlín va fer costat al president espanyol.

“El que ha passat aquest cap de setmana a Atenes, amb comentaris respecte a Espanya i Portugal, ha sigut un joc brut molt poc habitual p er als paràmetres europeus”, va assegurar el portaveu del ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble. “Això a l’Eurogrup no es fa”, va sentenciar.

El primer ministre grec acusava dissabte Madrid i Lisboa d’haver “conspirat” per obstaculitzar l’extensió del rescat per raons de política interna. No ho deia explícitament, però Tsipras es referia a l’empenta que pot rebre Podem si Syriza aconsegueix frenar l’austeritat i imposar les seves condicions.

Desgastar Syriza

“Ens enfrontem a un eix de poders, liderats per Espanya i Portugal, que per raons polítiques òbvies han intentat portar la negociació a l’abisme”, va dir el cap del govern grec. “El seu pla era i és desgastar o fer caure el nostre govern, o portar-lo cap a una rendició incondicional abans que la nostra tasca hagi tingut resultats i abans que l’exemple grec afecti altres països”, va afegir Tsipras.

El líder de Syriza feia al·lusió a l’actitud dels ministres d’Economia espanyol i portuguès durant la reunió de l’Eurogrup del 20 de febrer, en què es va acordar una pròrroga de quatre mesos del programa del rescat grec. Segons va transcendir, quan ja gairebé s’havia tancat un acord, Luis de Guindos i la seva homòloga portuguesa, Maria Luís Alburquerque, van amenaçar de vetar-lo si Atenes no donava garanties que compliria les condicions de l’ajuda. Un gest que, venint de dos països també deutors, Atenes atribueix a càlculs electorals.

Les paraules del líder de Syriza van tenir la seva rèplica a Madrid. Rajoy, conscient de l’amenaça que suposa per al PP l’ascens de Podem, va afirmar que el govern espanyol no és responsable “de la frustració de l’esquerra radical grega, que va prometre el que no podia complir, com ha quedat demostrat”. Els governs d’Espanya i Portugal van presentar diumenge una “queixa formal” a Brussel·les.

D’altra banda, el president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, va criticar durament en una entrevista publicada al Financial Times el president de la CE, Jean-Claude Juncker, pel seu paper en les negociacions amb Grècia. Dijsselbloem acusava l’executiu comunitari d’haver negociat amb Tsipras un acord d’amagat de l’Eurogrup. “Jo no estava involucrat en aquella negociació i això no és gaire intel·ligent. Si vols arribar a un acord, ajudaria informar-me del que intentes”, deia l’holandès, menystenint el rol de mediador que va voler jugar Juncker.

El 40% de dirigents de Syriza rebutgen l’acord

El principal obstacle que està afrontant el primer ministre grec a casa no és a l’oposició sinó a dins del seu propi partit. Ahir es va fer públic el resultat de la votació de l’acord de pròrroga de 4 mesos del rescat al comitè central de Syriza: 68 dels dirigents van votar l’esmena de la Plataforma d’Esquerres que defensava el no a l’acord, 92 van avalar el pacte i 5 es van abstenir. També ahir el govern va decidir que l’acord no passi pel Parlament. Els diputats sí que podran votar l’acord definitiu.

stats