Internacional 18/05/2015

Espanya vol revisar les quotes per acollir refugiats fixades per la UE

El ministre García-Margallo assegura que s'han de tenir en compte també criteris com ara la taxa d'atur

Efe
2 min
Desembarcament a Europa d'immigrants procedents del Canal de Sicília. REUTERS

Brussel·lesEl ministre espanyol d'Afers Exteriors i Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha demanat que es revisin els criteris per al repartiment de quotes de demandants d'asil entre els països de la Unió Europea (UE), ja que considera que no són justos i que la taxa d'atur no està prou considerada.

"No estic d'acord amb els criteris que s'han fet servir, cal donar una altra volta a aquest tema per fixar la capacitat d'absorció d'immigrants d'un estat", ha assenyalat García-Margallo a Brussel·les.

El ministre ha dit que l'esforç solidari que han de fer els països ha de ser "proporcionat, just i realista", i ha recalcat que "els criteris que proposa la Comissió Europea no ho són".

Segons la seva opinió, "la taxa d'atur és cabdal per saber quina és la capacitat d'integració d'un país en condicions de dignitat", un criteri que al seu parer està "molt infrarepresentat" en el repartiment de quotes.

Repartir els demandants d'asil

La Comissió Europea va plantejar aquest dimecres un sistema temporal de quotes per distribuir entre els estats membres els demandants d'asil que ja són a la UE en casos d'emergència, quan es produeixin arribades massives a les costes europees, així com un mecanisme per absorbir 20.000 refugiats de països tercers.

Els criteris de distribució han de tenir en compte factors com la situació econòmica (el PIB i la taxa d'atur), la població i els esforços que fet prèviament cada país en l'acollida de demandants d'asil.

"Comprometre't a integrar immigrants als quals no pots donar feina és un mal servei", ha considerat García-Margallo.

Espanya seria el quart país de la Unió Europea que més demandants d'asil hauria d'acceptar dels que ja hi ha en territori comunitari, un 9,1% del total, després d'Alemanya, França i Itàlia, i el cinquè en absorció de refugiats de tercers països (1.549 del total de 20.000 oferts per la UE per al 2015 i 2016).

stats