Publicitat
Publicitat

L'Estat Islàmic destrueix una estàtua monumental de Palmira

El lleó del segle I aC és l'obra més important que els jihadistes han destruït a Síria, segons el responsable d'Antiguitats

El grup terrorista Estat Islàmic (EI) ha destruït l' estàtua d'un lleó del segle I aC i que estava situada a l'entrada del Museu de Palmira, al centre de Síria, segons va dir a Efe el director general de les Antiguitats i Museus d'aquest país, Maamún Abdelkarim.

En declaracions telefòniques, el responsable sirià va afirmar que "és l'estàtua més important que l'EI ha destruït fins ara a Síria per les seves dimensions i el seu valor".

Abdelkarim va explicar que la peça, que pesava 15 tones i media 3,5 metres d'alt, va ser destruïda fa una setmana i estava situada al jardí del Museu de Palmira, que es localitza prop de les ruïnes grecoromanes que han fet famosa a aquesta ciutat l'est de la província central d'Homs. En l'antiguitat, la figura del lleó estava situada al temple d'Al Lat (Atena).

La peça no havia patit cap desperfecte durant els més de quatre d'anys de guerra a Síria, perquè les autoritats l'havien protegit amb una placa de ferro i sacs de sorra, però això no l'hauria salvada dels jihadistes.

Abdelkarim, que rep informació de la situació sobre el terreny a través de testimonis, va assenyalar que, de moment, res indica que la part arqueològica de Palmira hagi patit danys.

D'altra banda, ha apuntat que vuit estàtues d'homes i dones, procedents de l'antiga Palmira, i que adornaven tombes en Manbech, un bastió de l'EI a la província d'Alep, van ser destruïdes aquest dijous pels extremistes.

La setmana passada, els radicals van volar dos santuaris islàmics a Palmira, que estaven fora de la zona monumental.

Aquesta localitat és un dels sis llocs sirians inclosos en la llista del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco.

Palmira va ser en els segles I i II d.C. un dels centres culturals més importants del món antic i punt de trobada de les caravanes a la Ruta de la Seda, que travessaven l'àrid desert del centre de Síria.

Abans de l'inici de la contesa, al març de 2011, les seves ruïnes eren una de les principals atraccions turístiques del país i de la regió.

L'EI, que a mitjans de maig es va fer amb el control de la població de Palmira i de la zona monumental, va difondre el 26 de maig un vídeo amb suposades imatges de les ruïnes en què aparentment no s'apreciaven danys.