Publicitat
Publicitat

Els Estats Units alliberaran Jonathan Pollard, acusat d'espiar per Israel

Les autoritats nord-americanes han deixat clar que aquest gest no serveix per destensar les relacions amb Israel per l'acord nuclear amb l'Iran

L'exagent d'intel·ligència de la marina dels Estats Units d'Amèrica acusat d'espiar per Israel, Jonathan Pollard, serà posat en llibertat condicional el 21 de novembre, després de 30 anys a la presó, segons un anunci federal fet public la matinada de dimarts a dimecres.

L'alliberament de Pollard, ben rebut pel primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, suposarà el final d'una de les raons que tensa les relacions entre els dos països aliats, després que el govern del president Barack Obama arribés a un acord nuclear amb l' Iran.

No obstant però, el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, ha volgut deixar clar que aquesta decisió unànime del Departament de Justícia no està en cap cas relacionada amb l'acord. Per la seva part, les autoritats israelianes també mantenen que aquest gest no farà disminuir el criticisme contra el pacte amb l' Iran.

Llibertat condicionada

Una condició 'sine qua non' perquè la llibertat condicional de Pollard sigui efectiva és que un cop fora de la presó haurà de passar cinc anys sota règim de llibertat vigilada en territori estatunidenc.

Les autoritats judicials han decidit no posar treves al procés i han declinat recórrer la decisió i evitar així que el procés d'alliberament s'endarrereixi més, ha explicat el seu advocat.

Pollard, de 60 anys, va ser condemnat el 1987 a cadena perpètua per espiar els Estats Units i enviar maletins plens de documents secrets a Israel. Actualment està reclòs a la presó federal de Butner, a Carolina del Nord.