Tensió Egipte
Internacional 15/08/2013

Obama: “Els Estats Units no prenem partit a Egipte”

Els Estats Units es limiten a suspendre unes maniobres conjuntes amb l'exèrcit egipci, però mantenen els 1.300 milions de dòlars en ajust a l'exèrcit d'Egipte

Ara
2 min
El president Obama, durant el seu discurs d'aquest dijous a Massachusetts, on passa les vacances / EFE

BarcelonaEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha assegurat aquest dijous que el seu país "no pot determinar el futur d'Egipte" i que Washington "no pren partit" per cap de les parts en la crisi que ha deixat ja més de 500 morts, segons les dades oficials. "Els Estats Units no poden determinar el futur d'Egipte. Aquesta és una tasca per al poble egipci", ha afirmat Obama des de l'illa de Martha's Vineyard (Massachusetts), on passa les vacances. L'única resposta dels Estats Units a la matança ha estat de manual de diplomàcia: suspendre unes maniobres conjuntes entre els exèrcits dels EUA i d'Egipte que estaven previstes per al setembre.

"Sé que és temptador que dins d'Egipte es culpi als Estats Units o Occident o algun altre actor extern sobre el que va sortir malament. Hem estat culpats pels seguidors de Mursi; hem estat culpats per l'altra banda com si fóssim seguidors de Mursi. Aquest enfocament no ajudarà els egipcis a aconseguir el futur que es mereixen", ha argumentat el president.

Com ja va fer aquest dimecres el secretari d'Estat, John Kerry, Obama ha condemnat els episodis de violència que estan afectant el país en les últimes hores i ha fet una crida a la calma. "Deplorem la violència contra els civils. Donem suport als drets universals fonamentals per a la dignitat humana, inclòs el dret a la protesta pacífica. Ens oposem a l'aplicació de la llei marcial, que nega els drets als ciutadans en el marc del principi que la seguretat supera la llibertat individual, o que el poder fa el dret", ha dit Obama, que ha destacat que els Estats Units vol l'èxit del país africà a través d'una "solució pacífica, democràtica i pròspera", però ha insistit que seran els egipcis els que hagin de treballar per aconseguir-ho.

"Reconeixem que el canvi porta temps i que un procés com aquest mai està garantit. Hi ha exemples en la història recent de països en què hi ha una transició d'un govern militar a un govern democràtic. I no sempre segueix una línia recta, i el procés no sempre és fàcil", ha afegit.

Sense maniobres però amb ajuts

El president nord-americà ha anunciat que suspèn els exercicis militars conjunts amb Egipte després de la massacre sobre els campaments opositors de dimecres al Caire, que ha acabat amb centenars de morts. Els exercicis, anomenats 'Bright Star', estaven previstos per a setembre. "La nostra cooperació tradicional no pot continuar mentre els civils són assassinats als carrers", ha dit Obama, que ha instat la junta militar egípcia a posar fi al més aviat possible a l'estat d'emergència. La Casa Blanca manté, però, la seva ajuda financera a l'exèrcit egipci, que l'any passat va arribar als 1.300 milions de dòlars.

La declaració des de l'illa de Martha arriba després que els principals diaris nord-americans, com el 'Washington Post' o el 'New York Times', instessin Obama a cancel·lar l'ajuda a l'exèrcit egipci per tal de no ser còmplices de la repressió.

stats