Publicitat
Publicitat

CONSELL EUROPEU

Europa colla Grècia I li llança un ultimàtum

Brussel·les anuncia 2.000 milions d’euros per fer front a la crisi social que viu el país

No és el primer ultimàtum que els socis de l’euro donen a Grècia però podria ser l’últim. L’Eurogrup exigeix al govern d’Alexis Tsipras que presenti en el termini d’uns dies la llista detallada de les reformes que posarà en marxa a canvi del rescat. Si Atenes no fa via, no hi haurà diners de l’ajuda europea. “Si Grècia compleix abans, abans podrà rebre els diners”, va resumir la cancellera alemanya, Angela Merkel.

El primer ministre grec es va reunir durant la matinada de divendres amb Merkel i el president de França, François Hollande, per intentar desbloquejar les negociacions. A la trobada, que es va fer al marge de la cimera europea i que va acabar a quarts de tres de la matinada, també hi van assistir els presidents de l’Eurogrup, la Comissió Europea i el Banc Central Europeu.

Els governs de l’euro van deixar clar a Tsipras que el temps i la paciència s’esgoten i li van advertir que esperen que no els enviï una llista com les que havia presentat fins ara, que es limitaven a enumerar les reformes. Els creditors europeus volen detalls de quants diners aportarà cada mesura i un calendari concret sobre la implantació de les reformes.

Complir els compromisos

A la cimera europea que va acabar ahir a Brussel·les, els missatges de tots els líders van anar en la mateixa direcció: Grècia ha de complir les normes i els compromisos. Els socis de l’Eurogrup estan cansats dels pocs avenços en les negociacions tot i la urgència que té Grècia per rebre el tram del rescat pendent. “Hi ha hagut molt de temps, no diria perdut, però sí que s’ha deixat passar”, va assegurar Hollande.

Davant les veus que no descarten que Grècia surti de l’euro si fa fallida, Tsipras va voler enviar ahir un missatge de tranquil·litat i va negar que hi hagi tanta urgència per rebre els diners del rescat. “No hi ha un problema de liquiditat a curt termini. Complirem els compromisos amb el poble grec i també amb els creditors”, va dir. Fonts comunitàries asseguraven que el govern hel·lè pot fer front als pagaments que ha de fer la setmana que ve però que es quedarà amb la caixa buida a principis d’abril.

Després de la duresa mostrada pels líders de l’euro, la Comissió Europea va donar aire a Grècia. El president de l’executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, va anunciar 2.000 milions d’euros de fons comunitaris amb l’objectiu de fer front a la crisi social que pateix el país. No es tracta de diners del rescat sinó de fons estructurals que ja estaven destinats al país hel·lè però que encara no s’havien lliurat.

Atenes no podrà destinar-los a pagar els deutes. “Els diners no seran per reflotar les caixes de l’estat grec, sinó que serviran per donar suport als esforços de creixement i restabliment de la cohesió social”, va advertir Juncker.

De Guindos, candidat a presidir l’Eurogrup

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, es disputarà amb el seu homòleg holandès, Jeroen Dijsselbloem, la presidència de l’Eurogrup. Era un rumor des de fa mesos, però ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va confirmar que el seu executiu lluitarà per situar De Guindos al càrrec a l’estiu, quan s’acabi el mandat actual, que actualment ocupa Dijsselbloem.

L’holandès, però, ja ha manifestat la voluntat de repetir com a president de l’Eurogrup, un fet que complica les coses a De Guindos. Rajoy va assegurar que la candidatura del ministre espanyol té el suport d’Alemanya.