ESCALFAMENT GLOBAL
Misc 26/07/2019

Europa descobreix la sensació dels 40 ºC

Onades de calor com la de finals del mes de juny són deu vegades més probables que fa 30 anys

i
Miquel Bernis
3 min
Una noia refrescant-se en una font pública d’una plaça de Brussel·les, a Bèlgica, on aquesta setmana s’han batut els rècords històrics de temperatura màxima a causa de la forta onada de calor que s’ha escampat per bona part d’Europa.

BarcelonaLa segona gran onada de calor d’aquest estiu a Europa ha fet saltar molts rècords de temperatura en diverses regions de l’oest del continent. Holanda, Bèlgica, Alemanya, França i el Regne Unit han sigut els països més afectats per una situació d’altes temperatures que ha disparat el termòmetre per sobre dels 40 graus en llocs que no havien registrat mai aquestes temperatures. El pic de l’onada de calor es va produir dijous, dia en què el termòmetre va arribar a 42,6 graus a París, una temperatura l’excepcionalitat de la qual potser s’entén millor si la posem en context: no s’ha produït mai ni a Barcelona ni a Madrid. El corresponsal de la CBS a París va posar una Torre Eiffel de xocolata en pantalla per descobrir com de ràpid es fonia a 42 graus, mentre a Twitter un escriptor de llibres d’autoajuda, Matt Haig, viralitzava una piulada reclamant als mitjans que tractessin el tema com una tragèdia i no com una anècdota. La temperatura més alta registrada mai a París era de 40,4 graus, i es va produir el 1947.

Holanda i Bèlgica no només van registrar les temperatures més altes de la història dels respectius països sinó que van superar per primer cop el llindar dels 40 graus. Fins i tot a Luxemburg es va arribar dijous a una temperatura rècord de 40,8 graus. A Alemanya fins a 25 estacions van registrar temperatures per sobre dels 40 graus, segons dades del servei meteorològic alemany (DWD). Crida l’atenció que molts dels rècords que es van batre aquest dijous no es van superar per dècimes de grau, sinó per 2 o 3 graus de diferència. És el cas d’Alemanya, on el rècord de temperatura estava situat en 40,4 graus i ara quedarà en 42,6.

Mentrestant, al Regne Unit, el servei meteorològic britànic (Met Office) està analitzant una dada que va rebre ahir del Jardí Botànic de Cambridge, on dijous s’hauria arribat a 38,7 graus. Si es confirma la dada també serà la temperatura més alta mai registrada al país, per sobre dels 38,5 que es van produir l’agost del 2003. A l’aeroport de Heathrow, a Londres, el termòmetre va escalar fins als 37,9.

Aquest cap de setmana la temperatura baixarà en picat en tots aquests països, però aquesta glopada d’aire tan càlid podria arribar fins a Groenlàndia de cara a principis de la setmana que ve. Allà no s’hi espera una calor tan forta, però sí temperatures 8 o 10 graus superiors a les habituals. Aquest fet preocupa l’Organització Meteorològica Mundial, que tem que al final de l’estiu el gel a l’Àrtic pugui arribar a batre el rècord d’extensió mínima que es va produir l’any 2012, segons va explicar ahir a l’agència Reuters la seva portaveu, Clare Nullis. A dia d’avui l’extensió de gel a l’Àrtic no arriba als 6.900 milions de quilòmetres quadrats, i és uns 200 milions de quilòmetres quadrats inferior al nivell rècord del 2012 en aquestes dates.

És el canvi climàtic

Aquesta onada de calor s’ha produït poques setmanes després de la forta calorada que ja va entrar a Europa al voltant del 28 de juny. La del juny va afectar més directament Catalunya i especialment el sud de França: a Gallargues-le-Montueux, al Llenguadoc, s’hi va registrar una històrica temperatura de 45,9 graus.

Fins fa alguns anys els climatòlegs no s’atrevien a atribuir un episodi concret de temps extrem a l’escalfament global, sinó que es limitaven a fixar-se en les tendències de 20 o 30 anys. Avui això ha canviat, especialment en casos d’onades de calor. Pocs dies després de l’onada de calor de finals de juny ja s’havien publicat diversos estudis en aquest sentit. Dos informes, un de l’Agència Estatal de Meteorologia i un altre centrat en França, arribaven a la mateixa conclusió: una onada de calor com aquella és 10 cops més probable ara que fa 30 anys.

L’onada de calor a Europa deixa xifres de rècord

L’anterior rècord de temperatura a Alemanya era de 40,3 graus i datava del juliol del 2015. Dijous a Colònia es va arribar als 41,1 ºC i a Düsseldorf es van registrar 40,7 ºC.

La capital francesa va batre dijous el seu rècord de 40,4 graus, que datava del 1947, i ho va fer per més de dos graus de diferència. Globalment la temperatura mitjana de França aquest dijous va ser de 29,4 graus: el dia més calorós que ha viscut el país, igualant el 3 d’agost del 2003.

A Bèlgica no s’havia arribat mai a 40 graus. El termòmetre va arribar a un valor inèdit dimecres, un rècord que es va sobreescriure l’endemà. De nit els termòmetres no van baixar de 24 graus.

El rècord de l’anterior temperatura màxima d’Holanda datava de fa 75 anys: eren els 38,6 graus registrats l’agost del 1944. Ara, a Eindhoven, per exemple, s’ha arribat a 40,4 graus.

stats