Publicitat
Publicitat

CIMERA DE LA UE

Europa eleva la pressió a Grècia

Tsipras es reuneix amb Merkel i Hollande per desencallar un finançament vital per a Atenes

Europa torna a collar Grècia. Tot i el poc marge de temps que li queda per negociar abans de quedar-se sense diners, el govern hel·lè no està posant les coses fàcils als seus socis europeus, que estan a un pas de perdre la paciència. Els governs de l’euro estan cansats de l’actitud del govern grec, dels pocs avenços en les reformes i de les dificultats per progressar en les negociacions per acordar el pla de reformes i poder alliberar una part dels diners del rescat.

La tramitació dimecres de la llei per fer front a la “‘crisi humanitària” grega, que inclou mesures que suposen una forta despesa pública, no ha fet gens de gràcia ni a la Comissió Europea ni als socis de l’euro. Sobretot perquè Brussel·les havia demanat discretament a l’executiu d’Alexis Tsipras que n’ajornés la tramitació fins que tanqués un acord amb l’Eurogrup pel pla de reformes.

El primer ministre grec va esbombar convenientment la petició de l’executiu comunitari per demostrar a casa seva que no és Brussel·les qui dicta la seva política. Però el gest ha encès els ànims. El president de França, François Hollande, habitualment un dels socis més suaus amb el nou govern d’Atenes, va evitar ahir criticar directament la llei però va assegurar que li xocava que Tsipras no es dediqui també a augmentar els impostos als rics. Hollande, igual que altres líders, va recordar a Atenes que ha de complir amb els seus compromisos.

Reunió al marge

A la cimera europea que va començar ahir a Brussel·les no hi figurava Grècia a l’agenda, però davant la petició del líder de Syriza d’avançar en les negociacions al màxim nivell amb els pesos pesants de l’euro, Alemanya i França, a última hora de la nit, Tsipras es va reunir amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i amb Hollande. En la reunió també hi van participar els presidents de l’Eurogrup, del Consell i del Banc Central Europeu (BCE).

La reunió continuava al tancament d’aquesta edició però Merkel ja havia advertit hores abans que no hi hauria acord. “És força clar que ni avui a Brussel·les ni dilluns a Berlín podem esperar una solució al problema grec”, va assegurar. La cancellera federal té previst rebre dilluns el primer ministre grec per rebaixar les tensions entre les dues capitals. La mala relació entre el ministre hel·lè de Finances, Iannis Varufakis, i el seu homòleg alemany, Wolfgang Schäuble, està dificultant encara més les negociacions.

També el president del BCE, Mario Draghi, va demanar a Tsipras que es posi les piles per arribar a un acord i deixi de criticar els altres països. Segons fonts pròximes a Draghi, el missatge que li va transmetre al primer ministre grec va ser “que torni a la feina” i que no els “critiqui tota l’estona”. El màxim responsable del BCE també va advertir a Tsipras que no hi hauria el “finançament pont” que demana Atenes.

La reunió d’ahir a la nit va aixecar crítiques d’alguns socis de l’euro, com Bèlgica o Holanda, que no hi havien sigut convidats. Merkel va voler apagar el foc deixant clar que “les decisions es prenen a l’Eurogrup i així serà”. En els pròxims dies es podria convocar una reunió de ministres d’Economia dels països de l’euro si les converses avancen prou per poder tancar un acord.

Tsipras rebaixa el to

Tsipras va preferir ahir no tensar més la corda i es va limitar a fer una breu declaració en arribar a la cimera per mostrar-se confiat en la possibilitat de conjugar les seves exigències amb les dels socis de l’euro. “La UE necessita iniciatives polítiques que respectin la democràcia i alhora els Tractats Europeus per poder sortir de la crisi i tornar al creixement”, va dir.

Tancar un acord per desemborsar un tram del rescat és urgent per a Atenes. Està amb la caixa buida i i la setmana que ve necessitarà 1.600 milions d’euros més per renovar bons del Tresor. “Tenim un problema de liquiditat”, admetia el vice primer ministre grec, Iannis Dragassakis.