Internacional 04/07/2013

Evo Morales és rebut a Bolívia amb honors militars i denuncia la "provocació" d'Europa a l'Amèrica Llatina

L'avió del president ha arribat de matinada a La Paz, després de la crisi diplomàtica oberta amb Europa per la retenció del seu avió a Viena sota la sospita que hi traslladava l'extècnic de la CIA Edward Snowden

Efe
3 min
El president de Bolívia, Evo Morales, és rebut per centenars de ciutadans a l'aeroport de La Paz, en la seva arribada després de la crisi institucional oberta a Europa per la retenció del seu vol a Viena, sota la sospita que trasllada l'extècnic de la CIA Edward Snowden / EFE

El president de Bolívia, Evo Morales, ha arribat, finalment, al seu país aquesta matinada de dijous, enmig d'una greu crisi diplomàtica entre Europa i l'Amèrica Llatina, després que França, Itàlia i Portugal neguessin el pas i aterratge de l'avió presidencial pel seu espai aeri, sota la sospita que traslladés l'extècnic de la CIA fugit Edward Snowden.

Amb gest esgotat i emocionat, la cara del mandatari ha quedat immediatament oculta sota una gran quantitat de collarets de flors i bufandes artesanals que li han penjat les persones que l'esperaven a l'aeroport bolivià.

Morales ha sigut rebut a peu d'escaleta pel seu vicepresident, Álvaro García Linera, i pel cap de l'estat major, Edwin de la Fuente.

Després de saludar els seus ministres, les presidentes de la Cambra de Diputats i el Senat i representants de moviments socials i sindicals, el president, rebut amb honors militars, ha passat revista a les tropes i després s'ha enfilat en una tarima per escoltar l'himne nacional.

També han acudit a l'aeroport alguns ambaixadors, entre els quals, els de l'Argentina, Cuba i Veneçuela.

"Aquesta lluita no és per l'Evo, és pels pobles", ha dit el mandatari en una breu intervenció abans de deixar les instal·lacions.

Morales ha considerat que el que ha passat a Europa ha sigut "una provocació oberta al continent" i ha assegurat: "Mai ens acoquinaran, perquè som un poble que té dignitat i sobirania".

Morales s'ha enorgullit de la unitat mostrada pels bolivians i de la "reacció immediata" dels governs de l'Amèrica Llatina davant el que ha qualificat d'"intents d'intimidació de l'imperi", en al·lusió als Estats Units, país al qual Bolívia culpa, en definitiva, del que ha passat.

Centenars de bolivians han omplert el petit aeroport d'El Alto, on la policia ha impedit l'entrada de més persones. També l'aparcament era ple de ciutadans i ciutadanes que han cridat consignes a favor del seu president.

La plaça Murillo de La Paz, seu dels òrgans de govern, també ha quedat plena de gent que esperava l'arribada del president per donar-li la benvinguda. Tanmateix, Morales ha optat per marxar directament a casa seva a descansar.

Un representant del govern bolivià ha explicat a la televisió estatal que avui el president viatjarà a la ciutat de Cochabamba, on s'espera l'arribada al llarg del dia de diversos caps d'estat llatinoamericans. Es reuniran durant la tarda per analitzar el que ha passat i per fer costat al seu col·lega bolivià, al qual han anat enviant missatges de suport des d'ahir.

Entre els mandataris que han confirmat la seva assistència hi ha els presidents de l'Uruguai, José Mujica; l'Argentina, Cristina Fernández, i l'Equador, Rafael Correa, que ha sigut el promotor de la trobada.

També s'ha parlat de la possible presència dels presidents de Veneçuela, Nicolás Maduro, i el Perú, Ollanta Humala, si bé les seves respectives cancelleries encara no ho han confirmat.

El que va passar ahir a Europa ha desencadenat una crisi diplomàtica sense precedents entre Europa i l'Amèrica Llatina, i ha provocat protestes irades de pràcticament tots els països de la regió.

Morales va veure's ahir a la matinada atrapat en el culebró internacional en què s'ha convertit el cas Snowden. L'avió que havia de portar el mandatari des de Moscou fins a La Paz va haver d'aterrar a Viena després que diversos països europeus li neguessin l'accés al seu espai aeri. La raó: sospitaven que l'extècnic de la CIA era a l'avió. Hi va estar retingut més de 13 hores. El govern bolivià va qualificar el succés de "segrest de l'imperialisme".

Finalment, el president va poder abandonar Viena amb un pla de viatge que va incloure escales tècniques per repostar gasolina a les illes Canàries i a la ciutat brasilera de Fortaleza, des d'on va volar fins a La Paz.

El gabinet de ministres bolivià va anunciar dimecres que el govern cridarà els ambaixadors de França i Itàlia a La Paz, així com al cònsol de Portugal, perquè donin explicacions pel que ha succeït.

stats