Publicitat
Publicitat

Les FARC trenquen l'alto el foc unilateral per la mort de 26 guerrillers

La suspensió però, no atura en principi les converses de pau de l'Havana

Les FARC han suspès avui divendres l'alto el foc unilateral i indefinit que van iniciar el passat 20 de desembre, com a conseqüència de la mort de 26 guerrillers ahir en un bombardeig realitzat per l'exèrcit colombià en una zona rural del sud-oest del país.

"No estava en la nostra perspectiva la suspensió de la determinació de l'alto el foc unilateral i indefinit (...), però la incoherència del govern [de Juan Manuel] Santos ho ha aconseguit", afirma el Secretariat de les FARC en un comunicat. La comandància del grup armat (que fa 50 anys que és actiu) destaca en el document, datat a les "Muntanyes de Colòmbia", que la decisió arriba després de "cinc mesos d'ofensives terrestres i aèries" contra les seves estructures "a tot el país".

El Secretariat de les FARC assegura en el comunicat que els "fan mal per igual les morts de guerrillers i soldats, fills d'un mateix poble i procedents de famílies pobres", i crida a "parar aquest dessagni" que continua després de 50 anys de conflicte armat. "Contra la nostra voluntat hem de prosseguir el diàleg enmig de la confrontació", lamenta la guerrilla.

Les FARC recalquen que, "per a la salut del procés de pau i evitar noves victimitzacions" insistiran en demanar un cessament bilateral el foc amb el govern, que "amb tanta insistència han reclamat les majories nacionals", opció que Santos sempre ha rebutjat.

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, ha informat avui que van ser 26 els guerrillers de les FARC morts en el bombardeig en una zona rural de Guapi, al departament del Cauca (sud-oest). Quan la guerrilla va anunciar el seu alto el foc, el govern va replicar que les operacions militars en contra no s'aturarien, ja que es va acordar que les negociacions de pau, iniciades el novembre de 2012 a l'Havana, es desenvoluparien enmig del conflicte.

En anunciar avui el balanç de l'operació, el president ha reiterat que les operacions les forces armades contra la guerrilla "no s'aturarien i no s'aturaran. Que ningú es cridi a enganys".