Publicitat
Publicitat

'Financial Times': "Els catalans miren a Escòcia per liderar el camí cap a la independència"

El diari britànic explica que la consulta impulsada al Regne Unit pot donar respostes clau per al procés català, com la pertinença a la UE, la moneda o el repartiment del deute

El diari britànic 'Financial Times' es fa ressò de l'impacte a Catalunya de la presentació del llibre blanc per la independència que va presentar dimarts el govern d'Escòcia. En un article titulat "Els catalans miren cap a Escòcia per liderar el camí a la independència", el diari contrasta el procés escocès amb els dubtes al Parlament català, on "els principals partits nacionalistes continuen discutint sobre quan s'ha de celebrar la consulta i quina pregunta s'ha de plantejar als votants".

L'article del corresponsal a Madrid, Tobias Buck, recorda que el govern de Madrid "s'oposa ferotgement a la creació d'un estat català i argumenta que fins i tot una consulta violaria la constitució espanyola".

El text cita responsables de l'Assemblea Nacional Catalana i explica que "l'esperança entre els activistes catalans és que la construcció del referèndum escocès el 18 de setembre de l'any que ve augmenti la pressió sobre el govern espanyol per seguir l'exemple del Regne Unit i autoritzar la consulta. I, encara més, el procés escocès pot ajudar a donar respostes als grans reptes polítics i econòmics de l'escissió de Catalunya d'Espanya. Això inclou el repartiment del deute, com i quan tornar a entrar a la UE i quina moneda faria servir el nou estat".