PROTESTES AL MÓN MUSULMÀ
Internacional 20/09/2012

França, en estat d'alerta per la publicació d'una nova caricatura de Mahoma

Una revista satírica francesa provoca una nova onada d'indignació del fonamentalisme islàmic per la publicació d'una caricatura de Mahoma. París va extremar ahir la seguretat de les seves ambaixades.

àlex Vicente
3 min
LA IMATGE DE LA POLÈMICA
 Un dels directors del setmanari satíric Charlie Hebdo,Éric Toledano, mostra la portada de l'edició del 19 de setembre, en què es caricaturitza el profeta Mahoma. La revista va vendre ahir en qüestió d'hores els 75.000 exemplars que havia imprès. França ha extremat les mesures de seguretat en les seves representacions a l'estranger per por de represàlies.

PARÍSEn plena polèmica global per la pel·lícula antiislam que ha encès el fonamentalisme musulmà, el setmanari satíric francès Charlie Hebdo va incrementar ahir les dimensions de l'incendi amb la publicació d'una nova sèrie de caricatures protagonitzades per Mahoma, que van fer augmentar la por d'una reacció violenta i van provocar el tancament d'ambaixades, consolats i escoles franceses en una vintena de països del món musulmà.

Les mesures de precaució, activades ahir pel ministeri francès d'Exteriors en coordinació amb l'Elisi, s'haurien de mantenir com a mínim fins demà divendres, dia de pregària. El cap de la diplomàcia francesa, Laurent Fabius, es va mostrar ahir "preocupat" per la sort dels francesos que viuen al món àrab. "He enviat instruccions a tots els països on pugui haver-hi problemes perquè es prenguin mesures de seguretat particulars", va declarar. Al Caire, que el mateix Fabius havia visitat dimarts, una desena de furgons policials controlaven ahir al vespre l'ambaixada francesa, i els centres culturals francesos preveien tancar fins a finals de setmana.

El número de Charlie Hebdo es va esgotar ahir a tot el país després d'una primera edició de 75.000 exemplars, que anirà seguida d'una segona que arribarà demà als quioscos. A la portada, la publicació hi situa un dibuix d'un jueu ortodox transportant un musulmà en cadira de rodes, sota el títol Intocable 2 , com si fos la seqüela del superèxit cinematogràfic francès de començaments d'any. Tots dos diuen: "No convé burlar-se'n". A l'interior del número, una altra caricatura retrata clarament Mahoma despullat sobre el llit, com si fos Brigitte Bardot a la pel·lícula Le Mépris de Jean-Luc Godard. Charlie Hebdo ja va ser a l'ull de l'huracà d'una altra polèmica el 2006, en reproduir les caricatures del diari danès Jyllands-Posten , en un número que es va acostar al mig milió d'exemplars venuts i va generar un llarg procés judicial contra els seus responsables. El novembre del 2011, un número especial titulat Charia Hebdo , i altament crític amb l'islamisme radical, va provocar un incendi als locals de la publicació.

Les caricatures van incitar una misteriosa organització -l'Associació Siriana per la Llibertat- a denunciar el setmanari satíric per "provocació a l'odi". L'associació està domiciliada en un districte del nord-est de París, amb molta població d'origen africà i religió musulmana, on els exemplars de Charlie Hebdo van desaparèixer des de primera hora del matí, comprats per clients que tenien pensat estripar-los o cremar-los. Al vespre, una associació musulmana de Meaux, als afores de París, també se sumava a l'ofensiva judicial contra la revista.

Reprovació de la Casa Blanca

La primera autoritat de l'islam sunnita, Al-Alzhar, va condemnar ahir la publicació de les caricatures del profeta, igual que L'Osservatore Romano , el diari oficial del Vaticà, que les va considerar "una iniciativa discutible". Les principals autoritats religioses franceses també s'hi van mostrar contràries, tant des del Consell Francès del Culte Musulmà, l'organització de l'islam francès, com des del Consell Representatiu de les Institucions Jueves. L'administració nord-americana tampoc no va apreciar el gest, tal com va expressar ahir el portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney.

L'executiu francès va intentar mantenir un joc d'equilibris gairebé impossible. El primer ministre, Jean-Marc Ayrault, va desaprovar "els excessos" i va fer una crida a "la responsabilitat", mentre que el titular d'Interior, Manuel Valls, feia una defensa aferrissada de la llibertat d'expressió i anunciava que no autoritzarà més manifestacions pro islam com la que dissabte va acabar amb 250 detinguts a París.

stats