DEBAT SOCIAL
Internacional 13/01/2013

França, dividida per la regulació dels matrimonis homosexuals

Steven Erlanger
2 min
França, dividida per la regulació dels matrimonis homosexuals

THE NEW YORK TIMES / PARÍS.Frigide Barjot és una popular humorista francesa que s'enriu de la intocable República enfundada dins d'una samarreta rosa fluorescent i tocant en un grup de música de nom provocador: Els Pompidous Morts. Barjot, de 50 anys i que en realitat es diu Virginie Merle, va redescobrir fa poc les seves arrels religioses i ho va escriure en un llibre que va titular Confessions d'una catòlica de moda . Ara s'ha convertit en una de les principals veus a França contra els matrimonis homosexuals i la possibilitat que aquestes parelles puguin adoptar o procrear.

Legalitzar el matrimoni homosexual -"Tots pel matrimoni", segons el lema d'una campanya de mobilització social- va ser una promesa electoral del socialista François Hollande, l'actual president, i s'ha convertit en una qüestió delicada i divisiva a França, una República laica essencialment catòlica en què ben pocs van a missa. Hollande va dir que abordaria la qüestió durant el primer any de mandat i, fidel a la seva paraula, la llei serà debatuda al Parlament a finals d'aquest mes.

Per mostrar l'oposició a aquesta iniciativa Frigide Barjot serà al capdavant avui de La manif pour tous [La manifestació per a tots], una convocatòria en què els organitzadors esperen aplegar al centre de París mig milió de persones.

"Per engendrar un infant cal un home i una dona", assegura Barjot. I que una parella gai tingui la paternitat d'un nen "és totalment contrari a la natura", manté. La humorista admet que la satisfà que les parelles homosexuals tinguin un estatus oficial i estiguin reconegudes per la llei. "El problema no és l'homosexualitat, sinó la filiació humana", argumenta.

Hollande i el seu govern asseguren que van ser elegits amb un programa electoral en què figurava aquesta iniciativa i que portaran la llei al Parlament perquè sigui votada, i serà allà, i no al carrer -diuen-, on es prendrà una decisió.

La conservadora UMP, la principal formació de l'oposició, està dividida sobre si assistir o no a la manifestació d'avui. Com Barjot, molts en aquest partit voldrien un referèndum sobre la qüestió, que és molt improbable que s'acabi fent mai. Fins i tot l'ultradretà Front Nacional de Marine Le Pen es troba entre dos mars, fermament en contra de la llei però sense tenir clar si assistir a la marxa de París.

El principi de precaució

El matrimoni homosexual "és un tema espinós que toca la identitat", diu Dominique Moisi, un analista polític francès. "En termes morals, per a molts, hi ha una mena de principi de precaució, una intenció de no anar massa de pressa, massa lluny o ser massa radicals", diu. I pel tema de la paternitat assegura que "hi ha una diferència entre la vida que tu protegeixes i la que crees". "Que una parella adopti un nen abandonat està bé, molts pensen. Però procrear una vida per a ells és, potser, anar una mica massa lluny", conclou.

Nicolas Gougain, portaveu de la federació francesa de grups gais Inter-LGBT, està convençut que la legislació tirarà endavant. "La paternitat homosexual ja és una realitat", assegura. "La importància de la llei és que reconeixerà i protegirà totes les famílies -diu Gougain- i que d'aquí un parell d'anys tot el debat que estem tenint ara ens semblarà surrealista".

stats