IMMIGRACIÓ
Internacional 05/06/2018

França vol expulsar un tunisià que va salvar la vida de dos nens

El seu cas contrasta amb el del malià que va rescatar un infant penjat d’un balcó

Alícia Sans
3 min
A l’esquerra, el jove malià regularitzat Mamoudou Gassama. A la dreta, el tunisià Aymen, que pot ser expulsat.

París“Quina mala sort que no l’haguessin filmat!” Entre ironia i retret, l’advocada de l’Aymen resumeix així la situació del seu client, un jove tunisià sense papers a qui acaben de denegar el permís de residència a França. La particularitat d’aquest cas és que l’Aymen, que corre el risc de ser expulsat, també va fer una proesa com la del Mamoudou Gassama, el jove malià que va grimpar quatre pisos d’un immoble de París la setmana passada per rescatar una criatura que penjava d’un balcó. L’Aymen en va salvar dos, de nens, però d’un incendi. I a diferència del Mamoudou, ningú va filmar la seva heroïcitat, ni es va fer famós als mitjans de comunicació.

La història de l’Aymen, de 25 anys, es remunta a l’abril del 2015 al municipi de Fosses, una quarantena de quilòmetres al nord de París. Segons informa el diari Le Parisien, el noi va sentir els crits d’auxili d’una dona que, en estat de xoc, només era capaç d’assenyalar el seu pis des del carrer. S’havia calat foc a la cuina de l’apartament i els seus dos fills, de 19 mesos i quatre anys, estaven acorralats en una habitació. L’Aymen, que no coneixia la família, va rescatar els infants i va apagar el foc amb l’ajut de dos amics amb qui es trobava en aquell moment, el Johnny i l’Amiss. Un cop finalitzat el rescat, els tres joves van marxar discretament del lloc dels fets. És per això que, després, la mare de les dues criatures va fer una crida per posar-se en contacte amb ells, ja que, amb els nervis, ni tan sols els havia agraït el seu acte d’heroïsme.

“El seu gest m’ha marcat molt, van actuar malgrat que no ens coneixíem”, explica la mare dels nens a Le Parisien. Tres setmanes més tard, l’alcalde de Fosses, Pierre Barros, va entregar als joves una medalla per la seva valentia i altruisme, però ningú va plantejar llavors regularitzar la situació de l’Aymen, a diferència del que ha passat amb el Mamoudou. De fet, els homenatges al jove malià continuen en l’actualitat. Diumenge a la tarda, la cantant també maliana Oumou Sangaré va fer-lo pujar a l’escenari perquè el públic del festival parisenc We Love Green, on Sangaré actuava, l’ovacionés. I ahir mateix, l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, va condecorar-lo amb la medalla amb el rang més elevat de la ciutat.

Repercussió mediàtica

L’advocada de l’Aymen, Philippine Parastatis, té clar que la diferència entre l’Aymen i el Mamoudou és la repercussió mediàtica. És per això que ha demanat públicament al president francès, Emmanuel Macron, que la convidi a l’Elisi i li expliqui “com es jerarquitzen els actes de valentia”. Parastatis demana que s’anul·li la decisió de la prefectura de Val-d’Oise, el departament francès al qual pertany Fosses. Al gener el seu prefecte va negar el permís de residència a l’Aymen sense tenir en compte el rescat que va protagonitzar. Tampoc va servir de res que el mateix alcalde de Fosses reconegués l’acció heroica del jove.

“Estem davant de situacions extremadament injustes”, es lamentava ahir l’alcalde de Fosses a l’emissora Europe 1. “Estem davant persones que han fet coses formidables i que han salvat vides a costa de la seva pròpia. Hi ha molta gent així que es troba en situacions deplorables”, va continuar Barros, que va valorar el cas de l’Aymen com un fet “inexplicable”.

El jove tunisià, diplomat en informàtica, somia a construir la seva vida a França. Arran del ressò mediàtic que el seu cas ha tingut durant els últims dies, la prefectura de Val-d’Oise podria estudiar de nou el seu expedient.

“Si es confirma que aquest jove ha salvat la vida dels nens, esclar que reconsiderarem el seu expedient i suspendrem l’OQTF”, han assegurat des de la prefectura. L’OQTF, l’obligació de sortir del territori francès, és la principal mesura d’allunyament per als estrangers. En general, l’estat dona un termini d’un mes perquè la persona afectada abandoni el país pels seus propis mitjans, tot i que existeixen algunes excepcions i alguns són obligats a marxar immediatament. Aquesta mesura es pot recórrer i, de fet, això és el que ha fet l’advocada de l’Aymen.

“Ens prendrem el temps necessari per valorar l’actuació del jove i el paper que va jugar”, van explicar des de la prefectura. L’expedient del Mamoudou va quedar resolt, en canvi, en només quaranta-vuit hores, el temps que va tardar a donar la volta al món el vídeo on es veu com salva el nen del balcó.

stats