Internacional 10/09/2012

França finança consells civils rebels de Síria

S. Erlanger / D. Kirkpatrick
3 min
Fatima Zahra, veïna d'Alep, reflectida en un mirall de casa seva, un refugi per als rebels.

THE NEW YORK TIMES / PARÍS / BEIRUTEl govern francès està finançant cinc consells revolucionaris rebels en diverses zones de Síria per ajudar-los a mantenir el subministrament d'aigua, el sanejament, les infraestructures de salut i els forns de pa.

Fonts diplomàtiques asseguren que França no facilita armament ni fons per comprar armes a l'Exèrcit Sirià Lliure, el paraigua de diversos grups armats que funciona al marge dels consells. Però afirmen que mantenen contactes regulars amb els rebels, per conèixer les seves necessitats i instar-los a unificar-se i a protegir les minories i els valors democràtics. França també vol assegurar-se el suport dels rebels armats al programa d'ajuts als organismes civils.

Éric Chevallier, l'ambaixador francès a Damasc que va ser retirat al març i que és el responsable de Síria dins el ministeri d'Exteriors de França, va explicar la setmana passada en una entrevista que el president François Hollande va decidir posar en marxa aquesta iniciativa ciutadana. El ministre Laurent Fabius ho va transmetre l'endemà al Consell de Seguretat de l'ONU.

Es tracta d'"un primer pas important, però parcial", va declarar en referència al suport als organismes civils que omplen el buit de poder en les zones on el govern sirià no està funcionant. França no promou una acció militar per ajudar els rebels armats, com va fer a Líbia, en part perquè l'oposició està molt dividida i perquè la resolució del Consell de Seguretat no autoritza el recurs a la força militar.

Missatge a l'oposició

Però l'antiga metròpoli de Síria s'impacienta per demostrar que està del costat dels rebels que actuen dins del país en guerra, més enllà de l'ajuda als refugiats. França està actuant d'una manera més oberta que altres països occidentals, com els Estats Units, que també han proporcionat ajuda "no letal", com ràdios, als rebels. Turquia, Qatar i l'Aràbia Saudita proporcionen ajuda militar i d'altres tipus a grups rebels.

Els cinc consells revolucionaris finançats per França són a les ciutats de tres províncies del nord i de l'est -Alep, Idlib i Deir al-Zor-, on els combats continuen, però on els rebels controlen una zona amb uns 700.000 habitants. Els caps d'aquests consells tenen perfils variats, des d'un maquinista fins a un professor de matemàtiques. El govern no ha revelat el pressupost de les ajudes, però un funcionari va suggerir la xifra de 5 milions d'euros. Asseguren que l'ús dels fons se supervisa a través dels sirians "de confiança" que han treballat amb els francesos durant més d'un any.

Les autoritats locals i els combatents rebels han demanat armament antiaeri per protegir-se de les forces aèries del règim. Tot i que França s'ha negat fins ara a proporcionar ajuda militar letal, aquesta petició s'està prenent seriosament.

Hollande ha instat la dividida oposició siriana a unir-se i formar un govern provisional, amb la promesa que França el reconeixerà com a legítim tan aviat com pugui establir-se. I Fabius ha denunciat de manera eloqüent el govern de Baixar al-Assad. A l'agost, quan va visitar un camp de refugiats sirians a la frontera turca, va declarar: "Després d'escoltar els refugiats i el seu relat de les massacres del règim, Baixar al-Assad no mereix un lloc sobre la faç de la Terra".

Les onades de refugiats han crescut en les últimes setmanes. Fa poc Turquia va elevar de 100.000 a 120.000 el nombre de persones que està disposada a acceptar. L'oficina de l'ONU per als refugiats diu que a la regió prop de 200.000 refugiats s'han registrat per rebre la seva assistència. Es diu que Jordània, un país de sis milions d'habitants, ha rebut més de 180.000 sirians.

stats