WIKILEAKS
Internacional 25/06/2015

França, indignada per l’espionatge dels EUA

Hollande demana explicacions a Obama en saber-se que la NSA va espiar tres presidents francesos

Enric Revuelta
3 min
França, indignada per l’espionatge dels EUA

ParísL’espionatge dels Estats Units als últims tres presidents de França ha indignat l’esfera política del país. París va qualificar ahir d’“inacceptables” les escoltes telefòniques a què l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels EUA va sotmetre entre els anys 2006 i 2012 els presidents Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy i François Hollande. Les informacions filtrades per Wikileaks i publicades dimarts a la nit pels diaris francesos Libération i Mediapart, en què es revelava que els EUA havien espiat massivament alts representants polítics francesos, van forçar, de fet, una reunió d’urgència del Consell de Defensa francès.

Segons aquests mitjans, la NSA va gravar les trucades dels tres últims caps d’estat i dels seus col·laboradors i ho va classificar sota l’epígraf “Espionatge Elisi”. Les converses gravades fan referència a la crisi financera, el futur de la Unió Europea o les relacions entre el mateix Hollande i Angela Merkel. Després de convocar el Consell de Defensa, el president francès, François Hollande, va trucar ahir personalment al seu homòleg nord-americà, Barack Obama, per manifestar-li la seva decepció. El president dels Estats Units va reiterar a Hollande el seu compromís d’acabar amb les pràctiques d’espionatge “que hi va poder haver en el passat i que eren inacceptables entre els aliats”. Hollande ja havia demanat l’any passat precisament a Obama un “compromís” perquè els EUA no escoltessin de manera indiscriminada els dirigents francesos. En un comunicat emès ahir al matí, l’Elisi va assegurar que França “no tolerarà cap acte que qüestioni la seguretat i la protecció dels seus interessos”.

Segons Libération, els documents filtrats no són més que una part de l’activitat d’espionatge de la NSA contra dirigents francesos, però confirmen fins a quin punt Washington volia conèixer amb detall les comunicacions dels seus aliats. El director del rotatiu francès, Laurent Joffrin, va dir que s’ha posat en evidència “una operació de gran envergadura” i va precisar que tenen tots els textos amb les anàlisis de les escoltes, amb les dates i els números de telèfons punxats. A més, Wikileaks va dir a través de Twitter que publicaran més documents que posin en evidència “l’espionatge massiu dels EUA a França”.

El titular d’Exteriors francès, Laurent Fabius, va convocar ahir a la tarda l’ambaixadora nord-americana, Jane D. Hartley, perquè donés “respostes ràpides” a aquestes acusacions i aclarís si les escoltes encara es continuen produint.

Alhora, França enviarà als Estats Units el coordinador dels serveis d’intel·ligència, Didier Le Bret, per tractar amb més profunditat aquesta qüestió. En declaracions a l’agència Efe, el portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Edward Price, va assegurar que els Estats Units no duen a terme cap activitat de vigilància a l’estranger, excepte per raons específiques i de seguretat nacional. Price va insistir que el seu govern no està intervenint les comunicacions del president Hollande i que no pensa fer-ho en el futur. Però no va fer cap referència als possibles espionatges als presidents entre el 2006 i el 2012.

També el primer ministre francès, Manuel Valls, va reaccionar ahir a les revelacions sobre l’espionatge nord-americà i va acusar els EUA d’haver violat la confiança de França. “L’espionatge és molt greu i anormal entre estats democràtics aliats”, va dir, i va demanar a Washington que repari “el mal causat”. La polèmica coincidia amb l’aprovació ahir a l’Assemblea Nacional de la nova llei d’espionatge a França, que permetrà als serveis d’intel·ligència francesos fer escoltes telefòniques sense autorització judicial per investigar sospitosos de terrorisme.

“Reaccions de conveniència”

Tot i l’escalada de tensió entre París i Washington, el portaveu del govern francès i ministre d’Agricultura, Stéphane Le Foll, va admetre que, tot i que les escoltes no són tolerables, cal no reaccionar en calent perquè ja “hi ha prou crisis perilloses al món” per afegir-ne una altra entre països aliats.

Malgrat la dimensió d’aquest nou escàndol d’espionatge, Le Foll va descartar anul·lar el seu viatge previst per ahir als Estats Units, en què s’han de tractar temes com el tractat de lliure comerç entre els Estats Units i la Unió Europea (TTIP). Partits com el Front Nacional li havien demanat que anul·lés el viatge. “Hollande no té més remei que dir que és inacceptable, però és evident que no hi ha hagut una reacció de sorpresa”, deia l’especialista en espionatge Olivier Chopin a France 24. “Assistim a reaccions polítiques de conveniència. França està en la mateixa posició que Angela Merkel fa uns mesos”, afegia Chopin, fent referència a les punxades que també va patir la cancellera.

stats