Publicitat
Publicitat

EUROPA

França estreny el setge contra els immigrants irregulars

El govern gal combina la mà dura amb un pla per albergar nouvinguts

França viu un debat intens sobre com cal gestionar l’arribada de nous immigrants. D’una banda, el govern francès va anunciar ahir un pla per “intensificar” les expulsions dels sensepapers que siguin al país. De l’altra, es va comprometre a augmentar les places d’acollida per als demandants d’asil i els refugiats. Aquestes mesures s’han adoptat pocs dies després que França augmentés el control a les fronteres, impedís l’entrada d’immigrants irregulars procedents d’Itàlia i desmantellés dos campaments d’immigrants al centre de París.

Segons el govern francès, el pla pretén “intensificar els controls” en territori francès i “millorar la qualitat dels procediments” per expulsar els immigrants irregulars. Amb aquestes mesures, l’executiu espera fer front de manera “eficaç” a la immigració irregular, per la qual cosa també reforçarà la lluita contra les xarxes de tràfic de persones. El mateix dia, però, el ministre d’Interior, Bernard Cazeneuve, va comparèixer per anunciar la creació d’11.000 noves places d’acollida per als demandants d’asil i els refugiats. Cazeneuve va descriure la llei com una manera de “donar més fluïdesa als dispositius d’acollida”.

“La generositat per tractar les demandes d’asil i per escurçar els terminis per obtenir els papers està bé. El problema és que no hi ha cap política de protecció de les fronteres europees per acabar amb els vaixells que arriben. N’hi ha que vénen i, després d’un any, encara que se’ls rebutgi la petició d’asil, continuen aquí”, diu Thierry Mariani, dels Republicans. “Penso que no es treballa prou tenint en compte la gravetat de la situació. Molts immigrants es troben en una situació d’impàs”, denuncia Jean-Claude Lenoir, president de l’associació Salam, que ajuda els immigrants a Calais, al nord del país, esperant el moment per anar al Regne Unit.

Les mesures del govern francès arriben després que el cap de setmana passat França evités l’entrada de més d’un miler d’immigrants irregulars procedents de la ciutat italiana de Ventimiglia, un fet que va suposar fins i tot una escalada de tensió amb el govern italià, que demanava més implicació de França en matèria d’immigració. Tot i la polèmica, el govern francès considera que l’arribada de 100.000 immigrants al Mediterrani des de principis d’any suposa un “desafiament” i considera que “és necessària i urgent una resposta europea” i que hi hagi un “repartiment solidari” entre els diferents països.

‘No’ a les quotes europees

De moment, però, França s’ha mostrat contrària a les quotes que proposa la Unió Europea per acollir els immigrants. La Comissió Europea va demanar fa poc a França que acollís 9.127 refugiats, una xifra que no comparteix el mateix primer ministre, Manuel Valls, que es va oposar a les quotes argumentant que el país ja ha acollit 5.000 sirians i 4.500 iraquians des del 2012. Segons dades de l’Eurostat, França només atorga un 22% de les demandes d’asil que li arriben, lluny de la mitjana europea, que és del 45%.

La polèmica per l’augment dels controls per les fronteres no és l’únic front obert del govern francès pel que fa a la immigració. La setmana passada l’executiu ja va haver de fer front a les crítiques per la violència dels policies a l’hora de desmantellar dos camps d’immigrants a París. De fet, el projecte presentat ahir per Cazeneuve i impulsat pel president francès, François Hollande, pretén rebaixar l’escalada de tensió dels últims dies.

Tot i això, el debat sobre la gestió de la immigració al país no s’ha aturat els últims dies en un país marcat pel discurs antiimmigració i xenòfob del Front Nacional. Sense anar més lluny, membres del nou partit dels Republicans han llançat la idea de revisar les polítiques que atorguen la nacionalitat a les persones que neixen a França de pares estrangers.

Alemanya reclama a Itàlia més contundència

El govern alemany va reclamar ahir a Itàlia que sigui més contundent i expulsi els immigrants arribats irregularment que no poden optar a la petició d’asil. Berlín va amenaçar, per boca del ministre de l’Interior, Thomas de Maizière, de tancar les fronteres si Roma no opta per la mà dura. “Si els països d’arribada no compleixen de manera efectiva amb les seves responsabilitats, el que ens podem trobar en última instància és el final de la llibertat de moviments a la UE”, va dir De Maizière. Centenars de persones continuen bloquejades a la població italiana de Ventimiglia, ja que França els nega l’entrada al seu país.