Publicitat
Publicitat

França reforça la seguretat i defensa el pla antiterrorista

El govern francès va reforçar ahir la seguretat en indrets considerats “sensibles” a la regió de Roine-Alps, on divendres va tenir lloc un atemptat jihadista en què una persona va morir decapitada i es va intentar fer explotar una planta gasista.

El ministre de l’Interior francès, Bernard Cazeneuve, va haver de sortir al pas de les crítiques d’alguns sectors de l’oposició que acusaven l’executiu gal de no combatre amb prou determinació el terrorisme islamista. En acabar un Consell de Defensa convocat d’urgència pel president francès, François Hollande, el segon en dos dies, Cazeneuve va assegurar que França mai havia estat sotmesa a un nivell tan elevat de risc d’atemptats i va defensar les mesures adoptades pel govern per fer front a aquesta amenaça.

Entre les accions que va citar el ministre hi ha la nova llei aprovada la setmana passada que reforça la capacitats dels serveis secrets per intervenir comunicacions telefòniques i informació que circula per internet. Són controls com aquest els que permetran, segons Cazeneuve, perseguir terroristes latents com Yashim Salhi, el detingut com a autor de l’atemptat de divendres.

Aquest empleat d’una empresa de transports, de 35 anys i pare de quatre criatures, va decapitar el seu superior a la feina abans d’intentar fer saltar pels aires una planta de gas prop de Lió. L’home, amb antecedents per extremisme, continua detingut i es mostra poc cooperatiu amb la investigació.

Una foto de la decapitació

La cadena BFMTV va informar ahir que Salhi es va fer una selfie amb el cap sense cos de la seva víctima, que va enviar, per WhatsApp, a un número de telèfon dels EUA que, segons la investigació, actualment està localitzat a Síria.