01/07/2016

França vol endur-se la seu de l’Euroregió a Perpinyà

2 min
Una reunió de l’Euroregió al Parlament de Brussel·les.

BarcelonaFrança vol desplaçar de Barcelona i Tolosa de Llenguadoc cap a Perpinyà la seu de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, un òrgan de treball conjunt entre la regió francesa d’Occitània, Catalunya i les Illes Balears. La presidenta d’Occitània, Carole Delga, ho proposa en una carta que ha remès al president català, Carles Puigdemont, i a la presidenta balear, Francina Armengol.

El vicepresident d’Afers Europeus de la regió d’Occitània, Guillaume Cros, ha explicat a l’ARA que ja s’han mantingut contactes informals amb el govern català per explorar la proposta i creu que han anat “bé”. “En un moment de dificultats dins d’Europa calen experiències positives com l’Euroregió. Volem reforçar aquesta iniciativa i desenvolupar-la, també financerament”, ha assegurat Cros, que ha situat en aquest marc la necessitat de “reagrupar tots els equips de treball a Perpinyà”.

La presidenta occitana proposa a la carta que ha enviat a Barcelona i a Palma celebrar a la tardor una cimera amb els seus homòlegs català i balear per tractar el futur de l’Euroregió i aprovar el trasllat dels equips de treball a Perpinyà. Una decisió que, segons els estatuts d’aquest òrgan, s’ha de prendre per unanimitat.

A la Casa de la Generalitat

Els plans occitans preveuen tancar les oficines que ara són a Barcelona i Tolosa i concentrar-les a la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà, “al cor del territori euroregional”, segons diu la presidenta occitana a la carta que ha remès a Barcelona i a Palma, en la qual també obre la porta a canviar el nom d’Euroregió Pirineus Mediterrània.

Les regions franceses bullen des de fa mesos, immerses en un procés de fusió impulsat pel govern gal amb la intenció de simplificar l’administració i reduir la despesa. Així és com acaba de néixer la nova regió d’Occitània, fruit de la fusió del Llenguadoc-Rosselló i el Migdia-Pirineus, i sorgeix la proposta de situar a Perpinyà la seu de l’Euroregió, després de les queixes a la Catalunya Nord per la seva marginació en la nova estructura -i nom- de la regió.

Diners i política

L’Euroregió va néixer el 2004 i gestiona projectes conjunts en camps com el medi ambient o la cultura, gràcies al finançament dels governs que la integren i la Unió Europea. Ahir mateix va rebre el vistiplau a un projecte per donar suport a l’expansió de start-ups regionals per valor de més d’1 milió d’euros. Més enllà del finançament, aquest és un dels pocs òrgans de representació política a l’exterior, en el qual els governs regionals participen directament.

Per ara el govern català admet que el canvi de seu de l’Euroregió està sobre la taula, però no hi ha un pronunciament formal sobre la qüestió. Pel que fa a les Illes Balears, l’executiu de Francina Armengol sí que s’ha posicionat en contra d’aquests plans de trasllat a Perpinyà.

stats