Publicitat
Publicitat

Manifestació a Munic contra la cimera del G-7

Els grans líders mundials s'aplegaran diumenge i dilluns en una remota zona alpina enmig de fortes mesures de seguretat

Munic ha acollit aquest dijous una multitudinària manifestació contra la cimera del G-7 que arrenca diumenge al sud d'Alemanya.

"Aturem el TTIP (el tractat comercial entre la UE i els EUA) - Salvem el clima - Combatem contra la fam", han estat els lemes de la protesta pacífica impulsada per ONGs i partits com Els Verds i L'Esquerra a la qual hi han partcipat 35.000 persones, segons estimacions de la policia.

Entre les crítiques dels manifestants hi ha també el cost de la cimera que l'estat de Baviera ha pressupostat en 130 milions d'euros, uns 90.000 euros per minut per a una reunió de tot just 24 hores.

Un campament i una àrea de debat

De forma paral·lela, el campament de protesta "Stop-G7" a Garmisch-Partenkirchen, la localitat més propera al remot castell de Elmau on se celebra la cimera, ja té entre 250 i 300 ocupants, segons els seus impulsors.

I la "Cimera Internacional d'Alternatives" ha reunit 600 persones a Munic, la ciutat més propera a Elmau (a uns 100 quilòmetres), en una sèrie de taules rodones i tallers de treball impartits per més de 60 activistes de 17 països, segons un comunicat de l'organització.

Aquestes dues iniciatives són el tret de sortida de diferents actes de protesta que a Alemanya evidenciaran les posicions dels sectors més crítics a la trobada.

Entre ells destaquen la manifestació de dissabte a Garmisch-Partenkirchen i el concert "Junts contra la fam" que aquest mateix dia tindrà lloc a Munic.

Mesures excepcionals

Les forces de seguretat han reintroduït temporalment els controls fronterers des de fa nou dies –suspenent la llibertat de moviment a l'espai Shenghen– i està previst que instaurin durant la cita el major tancament de l'espai aeri de la història del país.

Les autoritats han decidit que entre el matí de diumenge i la tarda de dilluns res excepte avions comercials –des avionetes privades fins a estels, passant per parapents i 'drones'– pot sobrevolar una àrea de 100 quilòmetres de radi al voltant del castell de Elmau.

Des de dissabte roman així mateix tancat un perímetre de seguretat de 16 quilòmetres al voltant del castell on s'han instal·lat una reixa de tres metres d'altura i set quilòmetres de llarg per impedir l'entrada d'estranys.