EL CONFLICTE DEL PRÒXIM ORIENT
Internacional 09/12/2012

Gaza celebra els 25 anys de Hamàs

Hamàs arriba al quart de segle amb dos missatges: no cedirà ni un centímetre a Israel i buscarà l'entesa amb Al-Fatah. Així ho va dir ahir en el seu retorn a Gaza Khaled Meixaal, líder del partit a l'exili.

Anna Garcia
3 min
BANY DE MASSES PELS ISLAMISTES A LA FRANJA (1) Uns 500.000 palestins van celebrar a la ciutat de Gaza el 25è aniversari de l'islamista Hamàs, així com el quart de segle que ha passat des de la primera intifada. La commemoració va comptar amb la presència de Khaled Meixaal, líder del partit a l'exili.  (2) Meixaal saluda un nen acompanyat d'Ismael Haniye, primer ministre de la Franja.

JERUSALEMMilers de persones, i un predomini de banderes verdes, el color dels islamistes de Hamàs, van acompanyar el discurs del seu líder a l'exili, Khaled Meixaal, de 56 anys, a la franja de Gaza. Al costat de la imatge de la cúpula daurada de Jerusalem i la rèplica d'un coet M-75, que van fer servir les milícies palestines contra Israel en l'última operació israeliana a la franja anomenada Pilar Defensiu, Meixaal -conscient de la importància del moment i de la seva força en el món àrab- va voler deixar clar que no cediran ni un mil·límetre de terra palestina i va defensar la lluita armada com una opció per "alliberar la nostra terra".

"En el 25è aniversari de Hamàs, us dic que Palestina, des del riu Jordà fins a la Mediterrània, i de nord a sud, són les nostres terres, els nostres drets i la nostra pàtria", va dir. També va manifestar que no hi haurà reconeixement de la legitimitat de l'ocupació israeliana i que "Palestina ha estat i serà àrab i islàmica". "Mai serà dels sionistes".

Meixaal, en la seva primera visita a la franja, va felicitar el poble de Gaza, amb més d'un milió i mig d'habitants, per la seva resistència a Israel, i va tenir paraules de reconeixement per als palestins reclosos en presons israelianes, alhora que assegurava que Hamàs "aconseguirà l'alliberament de tots ells".

Per aconseguir aquests objectius, Meixaal, que té la residència a Qatar després de trencar amb el règim sirià de Baixar Al-Assad, va apostar per la resistència i la unitat palestina. En el seu discurs, Meixaal, considerat un home moderat dins l'aparell de Hamàs, no va oblidar el recent èxit d'Abu Mazen, com és conegut popularment el president palestí Mahmud Abbas. "Avui és el dia de la victòria i el dia de la dignitat. El pas que Abu Mazen va fer a les Nacions Unides és un petit avenç polític, però és bo, i el necessitem al costat de Gaza, per donar suport a la unitat palestina, i per contribuir al projecte nacional de retornar a la nostra terra i a Jerusalem", va dir. Per primera vegada d'ençà que Hamàs controla la franja, des del 2007, membres d'Al-Fatah, el partit d'Abbas que governa a Cisjordània, van assistir a la celebració, així com delegacions de diferents països àrabs i islàmics.

La victòria d'Abbas a l'Assemblea General de l'ONU, on va aconseguir elevar l'estatus de Palestina a estat observador, la mateixa categoria que té el Vaticà, va propiciar l'acostament entre les dues faccions palestines. Ara caldrà veure com es materialitza aquesta reconciliació entre els moderats Al-Fatah, acceptats per Israel, i els islamistes de Hamàs, considerat un grup terrorista pels Estats Units i la Unió Europea. Israel l'acusa dels seus vincles amb l'Iran i de voler la seva destrucció. Fonts palestines parlen de la necessitat de crear un govern de transició que desemboqui en unes eleccions legislatives palestines.

Meixaal va arribar a Gaza divendres en una visita de menys de 48 hores. Emocionat pel fet de trepitjar terra palestina per primera vegada des del 1967, va fer un petó de 10 segons al terra. Va entrar a la franja per la frontera de Rafah, que connecta Gaza amb Egipte.

Mursi, intermediari clau

Ha estat el nou Egipte qui ha garantit la seva seguretat durant l'estada a la franja. L'Egipte de Mursi també va fer d'intermediari perquè Hamàs i Israel pactessin un alto el foc en l'última ofensiva israeliana a la franja el 21 de novembre, i ara cal veure com Israel alleugereix el setge. Egipte continuarà seguint de ben a prop els passos que faran les dues faccions palestines, que semblen més unides que mai. El 2006, després que Hamàs guanyés les legislatives, Al-Fatah i els islamistes van lliurar una breu guerra civil que va acabar el 2007 amb Hamàs controlant Gaza i Al-Fatah Cisjordània. Des d'aleshores, les principals faccions palestines eren enemigues declarades i malgrat els passos d'Egipte per afavorir un acostament des de fa més d'un any, fins ara no hi havia hagut una entesa.

El discurs de Meixaal coincideix amb l'inici de la primera intifada a finals dels anys 80 i la celebració dels 25 anys de Hamàs, que de fet s'ha avançat uns dies per fer-la coincidir amb l'estada del líder de Hamàs a l'exili.

stats