Publicitat
Publicitat

Google 'esborra' Palestina del mapa

També desapareixen els noms de la franja de Gaza i Cisjordània, mentre que es manté el d'Israel. La mesura legitima "la política israeliana de confiscació de terres per als assentaments i la perpetuació de l'ocupació", denuncia el sindicat de periodistes palestins

Google ha decidit esborrar de  la seva aplicació de mapes ( Google Maps) els noms de Palestina, la franja de Gaza i Cisjordània, mentre que manté el d' Israel. Una decisió que ha encès la polèmica i ha generat una allau de crítiques per part de grups palestins i internacionals. "Es tracta d'un pas més en la llarga cadena d' agressions contra el poble palestí. Crec que s'ha d'exercir molta pressió sobre Google perquè torni el terme 'Palestina' al mapa", denuncia a l'agència Efe Musa Shaer, membre de la direcció del Sindicat de Periodistes Palestins.

El sindicat ja va emetre dimecres passat un comunicat en el qual condemnava la decisió de Google –que s'hauria pres almenys fa dos mesos– i la qualificava com a "part d'un pla israelià per establir el seu nom com el d'un estat legítim per a les generacions futures i abolir Palestina una vegada per totes". El text, del qual va informar el mitjà 'Middle East Monitor', afegeix que "la mesura també està dissenyada per falsejar la història, la geografia, així com el dret del poble palestí a la seva pàtria, i suposa un intent fallit d'alterar la memòria de palestins i àrabs, així com la del món".

Shaer insisteix que la mesura "anima a continuar amb la política israeliana de confiscació de terres palestines per als assentaments i la perpetuació de l' ocupació". El Sindicat de Periodistes Palestins, que engloba 850 membres de Cisjordània i Gaza, ha demanat explicacions a Google, però encara no ha rebut una resposta.

L'empresa nord-americana també s'ha convertit en blanc de les crítiques a les xarxes socials, on és acusada d'hostilitat cap a Palestina i de guiar-se pels interessos d'Israel. Molts usuaris utilitzen els 'hashtags' #Palestineishere [Palestina és aquí] o #BoycottGoogle [Boicot a Google].

Cal tenir en compte que l'estat palestí es va convertir en  membre observador de l'ONU el 2012 i que està reconegut per altres organismes internacionals, estats i parlaments arreu del món, i que Israel va ocupar el 1967 els territoris palestins de Cisjordània, Gaza i Jerusalem Est.