Publicitat
Publicitat

2.000 quilòmetres menys de Gran Muralla xinesa

Un 10% de la fortificació ja ha desaparegut a causa de l'erosió, el vandalisme i la falta de manteniment

L'erosió, el vandalisme i la falta de manteniment han provocat la desaparició d'un 10% d'un tram de la Gran Muralla xinesa no transitada per turistes a la província de Hebei (nord-est), segons han informat aquest dilluns mitjans locals.

Dels 21.000 quilòmetres que constitueixen la Gran Muralla, gairebé 2.000 han desaparegut, segons fonts de l'Administració Estatal d'Herència Cultural del país asiàtic.

Tan sols un 8,2% del tram de la muralla construït durant l'imperi Ming (1368-1644) es manté en bon estat, segons un estudi difós per la Xina Great Wall Society (CGWS), una organització dedicada a la seva conservació i protecció.

Les parets de la muralla es podrien esfondrar durant les pluges torrencials a causa de l'erosió, cosa que ja va passar el 2012 i que va provocar la caiguda de més de 30 metres de paret, segons ha explicat el director adjunt de l'organització, Dong Yaohui, al diari 'Beijing Times'.

Els arbres també suposen una gran amenaça per a la pervivència d'aquesta emblemàtica fortificació, ja que les seves arrels s'estenen a través de les parets, un fet que ajuda a afeblir encara més els maons, danyats per l'exposició a les fortes condicions meteorològiques durant segles.

Alguns ciutadans xinesos que viuen prop de la part 'salvatge' de la muralla, un tram no transitat pels turistes, també han robat maons, especialment els que tenen caràcters gravats i mantenen un cert valor al mercat negre (entre 6,5 i 8 dòlars per unitat).

La llei de protecció de la Gran Muralla, que va entrar en vigor el 2006 i garanteix la conservació d'aquesta fortificació, és un mer paper en blanc, ja que la manca de detalls en la normativa i de personal administratiu impedeixen complir aquest propòsit, segons diversos experts xinesos.

No obstant això, les autoritats xineses ja van anunciar la setmana passada un projecte per restaurar la part més antiga de la Gran Muralla, construïda entre els segles VIII i V aC i situada a la província oriental de Shandong.

La Gran Muralla, un dels reclams turístics més grans de la Xina i que va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1987, presentava greus problemes de conservació en aquesta zona a causa de l'erosió i la proximitat d'obres i mines.