Publicitat
Publicitat

Del referèndum de Tsipras al cop de porta de Brussel·les

L'Eurozona ha viscut unes intenses 24h entre l'anunci d'una consulta amb sobre l'acord amb els creditors fins a la ruptura de les negociacions entre Atenes i els socis de l'euro

1. De matinada: Tsipras anuncia un referèndum

El primer ministre, Alexis Tsipras anuncia la convocatòria d'un referèndum sobre l'acord amb els creditors per al diumenge 5 de juliol després de denunciar que les propostes que hi ha sobre la taula són "la humiliació d'un poble sencer".

Tsipras demana una pròrroga del rescat, que acaba el 30 de juny, de dues setmanes per no interferir en la celebració del referèndum.

2. De bon matí: Màxima activitat als caixers automàtics grecs i sessió al Parlament

La imatge de les cues als caixers automàtics grec s'estén. Els últims dies ja s'havia disparat la disposició d'efectiu als bancs però el Banc Central Europeu actua per garantir la liquiditat.

Es calcula que una tercera part dels caixers grecs s'ha quedat sense diners en algun moment d'aquest dissabte però s'ha reposat l'efectiu sense problemes.

Al Parlament grec  arrenca el debat sobre la convocatòria del referèndum amb l'oposició en contra.

3. Al migdia: L'Eurogrup es reuneix enmig del pessimisme

Reunió prevista de l' Eurogrup, la cinquena en pocs dies, per tractar la qüestió grega. Sobre la taula hi ha l' ampliació del termini per pagar els deutes als creditors.

A l'entrada, el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, assegura que  la decisió de Grècia de convocar un referèndum i fer campanya a favor del no és una "decisió trista" que tanca la porta a continuar amb les negociacions.

4. A la tarda: Rebutjada la demanda d'ampliar el termini per pagar

Els ministres d'Economia i Finances de l'Eurozona rebutgen oficialment prorrogar el rescat i donen les negociacions amb Grècia per trencades.

La reunió de l'Eurogrup continua –sense el ministre de Finances grec, Iannis Varufakis– per analitzar la situació creada davant el –previsible– incompliment del termini que Grècia té per pagar als creditors el 30 de juny.

5. Al vespre: Retrets i acusacions entre Europa i Atenes

El retrets i les acusacions entre Atenes i els seus socis de l'euro es multipliquen.

Varufakis lamenta que  la decisió de no prorrogar el rescat "mina la credibilitat democràtica de l'Eurozona".

El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, afirma que la celebració del referèndum no solucionarà els problemes del país i admet decepció el trencament de les negociacions.

Etiquetes