Publicitat
Publicitat

Grècia planteja augmentar l'IVA sobre aliments i hotels per augmentar els ingressos

Tsipras envia l'enèsima proposta a la UE, a 24 hores de la cimera decisiva a Brussel·les

A 24 hores de la reunió clau a Brussel·les en què es juga el futur de Grècia, el primer ministre hel·lè, Alexis Tsipras, ha presentat avui diumenge la nova proposta de reformes al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker; a la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, per intentar aconseguir "un acord mútuament beneficiós".

El nou pla de Grècia manté els tres tipus de l'impost sobre el valor afegit (IVA), el 6,5%, el 13% i el 23%, proposats amb anterioritat, a diferència dels dos que defensen les institucions creditores. Però aquesta vegada Atenes estaria disposada a canviar la imposició sobre alguns aliments o els hotels per augmentar els ingressos fiscals, com demanen els seus creditors, la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional.

Pel que fa a les pensions, que és juntament a l'IVA una de les qüestions en què hi ha els majors desacords, l'executiu estudiaria prohibir les jubilacions anticipades a partir del proper any, fet que estalviaria uns 200 milions d'euros, així com reduir les pensions complementàries més elevades.

El cap del govern grec, segons el comunicat emès per la seva oficina, sortirà aquesta tarda cap a Brussel·les per assistir demà a la cimera europea sobre Grècia. La premsa local afirma que a la capital belga es troben ja el ministre d'Estat, Nikos Pappas, i el cap de l'equip negociador hel·lè, Euclidis Tsakalotos. En una entrevista amb el diari 'Ethnos' publicada avui, Pappas es va mostrar convençut que s'arribarà a un acord "respectant les lleis, la democràcia i la cohesió social".