Publicitat
Publicitat

Grècia demana als seus socis una altra pròrroga del rescat de nou mesos

Tot i les diferències entre el govern d'Alexis Tsipras i les institucions creditores, la UE, el BCE i l'FMI, Atenes confia a tancar un acord els pròxims dies

Grècia ha demanat als seus socis una nova pròrroga de nou mesos del seu rescat financer, segons han confirmat aquest dimecres a l'agència Efe fonts de l'executiu grec, que confia a aconseguir un acord en els pròxims dies malgrat que persisteixen diferències sobre el superàvit primari i l'IVA.

L'extensió de quatre mesos concedit al país el 20 de febrer, a canvi que Atenes es comprometés a pactar amb els seus socis una llista de reformes exhaustiva i consensuada, expira aquest 30 de juny i el govern liderat per Alexis Tsipras vol més temps per aconseguir una solució més àmplia per al país.

Atenes proposa que aquesta extensió fins a finals de març del 2016 vagi acompanyada, a més, d'una operació en la qual el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede) assumeixi els bons grecs que estan en mans del Banc Central Europeu i que vencen al juliol i agost.

"Per a nosaltres, un acord sobre el finançament a mitjà termini és la qüestió més crucial", han explicat a l'agència Efe les fonts gregues.

Les qüestions pendents

Grècia i els seus socis no han aconseguit encara tancar un consens sobre qüestions clau en les negociacions, com l'objectiu de superàvit primari que ha d'aconseguir Atenes en aquest i els pròxims exercicis.

En concret, els socis van demanar la setmana passada a Atenes un objectiu equivalent a l'1% del PIB per al 2015 i un 2% per al 2016, mentre que l'executiu grec ha ofert un 0,75% i 1,5%, respectivament.

Tampoc hi ha acord sobre l'impost de l'IVA, que els socis volen reduir a només dos tipus, de l'11% i del 23%, i que l'electricitat es gravi amb la tarifa màxima.

Això suposaria elevar la factura de la llum en 10 punts percentuals, cosa que Tsipras va qualificar públicament d'"inacceptable".

En la seva última oferta, Atenes planteja mantenir tres tipus: 6,5%, una taxa mitjana de 12% o 13% i una màxima de 23%.

A l'espera d'una entesa els pròxims dies

Malgrat aquestes qüestions pendents, Atenes hi veu "convergència" i espera que en els pròxims dies s'assolirà un consens.

Les fonts han destacat també el clima "molt positiu" en què s'ha desenvolupat l'intercanvi de punts de vista que Tsipras ha mantingut aquest dimecres amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, al marge de la cimera Unió Europea - Comunitat d'Estats Llatinoamericans i Caribenys (Celac).

El primer ministre grec també mantindrà una trobada a tres bandes amb el president francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, aquesta nit a Brussel·les.

Etiquetes