CRISI DE L'EURO
Internacional 31/10/2012

Grècia encara la sisena retallada

El govern grec ha presentat un nou paquet d'austeritat que li ha de servir per rebre més crèdits. No queda clar si el podrà ratificar al Parlament. Un dels socis del govern ja s'ha desmarcat de l'acord.

Cristina Mas / Laia Forés
2 min
AL CARRER CONTRA L'AUSTERITAT Treballadors del sector bancari manifestant-se davant el Parlament a Atenes durant una protesta contra les reformes planificades pel govern que afectarien el seu fons de pensions. Un soci de l'executiu del primer ministre conservador, Andonis Samaràs, va anunciar ahir que no donaria suport a l'austeritat exigida per la troica.

BARCELONA / BRUSSEL·LESEl primer ministre conservador grec, Andonis Samaràs, va anunciar ahir un acord amb la troica (la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional) per desbloquejar els crèdits internacionals a Atenes, a canvi d'un nou paquet d'austeritat. Samaràs va assegurar que té llum verda dels creditors internacionals, però no pot dir el mateix del seu propi Parlament, que s'enfronta a votar la sisena retallada de salaris, pensions, prestacions socials i serveis públics des del febrer del 2010. El Parlament grec ha de votar aquest dimecres el pressupost per al 2013, coincidint amb una videoconferència dels ministres d'Economia de l'Eurogrup per decidir si alliberen els 31.500 milions d'euros de l'últim tram de crèdits del primer rescat del país. Els sindicats majoritaris han convocat per avui una protesta al davant del Parlament contra la retallada.

De fet, el primer ministre no té ni el suport dels seus socis de govern per a la nova retallada, que s'ha de votar la setmana que ve, un cop aprovat el pressupost. Els progressistes d'Esquerra Democràtica (Dimar) van anunciar el seu vot contra el paquet d'austeritat. El govern, que té una majoria de 176 diputats en un Parlament de 300, podria aconseguir el vistiplau del Parlament sense els 16 vots de Dimar, però alguns diputats del tercer soci, el socialdemòcrata Pasok, també han expressat objeccions. Analistes polítics grecs explicaven ahir que Samaràs ni tan sols pot garantir el vot unànime dels diputats del seu propi partit. Els que no acatin la disciplina de vot ja estan amenaçats d'expulsió. L'esquerra alternativa de Syriza, la primera força de l'oposició (76 diputats), va anunciar un rebuig contundent a unes mesures que "ni s'han de ratificar [al Parlament] ni han de ser aplicades si s'aproven".

Austeritat o caos

Samaràs, que s'havia negat amb vehemència a donar suport a les retallades quan era a l'oposició, va optar pel recurrent missatge d'austeritat o caos. "El problema no és aquesta mesura o una altra. El problema és què pot passar si no es ratifica l'acord i el país és arrossegat al caos, no només des d'un punt de vista econòmic, sinó també polític". El primer ministre va apel·lar a la "responsabilitat" de cada partit i "individualment de cada diputat".

Tot i l'acord dels partits grecs amb la troica , la reunió telefònica dels ministres de Finances de l'eurozona d'avui no desbloquejarà l'entrega de 31.500 milions d'euros a Grècia. Segons fonts comunitàries, "queden encara coses pendents per negociar". Els socis de l'euro valoren també si donen al país dos anys més per sanejar els comptes i debaten com reconduir el seu deute públic. El més probable és que les decisions es prenguin en el pròxim Eurogrup, el 12 de novembre, o fins i tot es podria convocar una altra reunió extraordinària la setmana que ve. El setmanari Der Spiegel s'ha fet ressò aquesta setmana dels debats sobre una possible reestructuració del deute grec que afecti aquest cop els països socis de l'euro que han donat crèdits a Grècia.

stats