Publicitat
Publicitat

NEGOCIACIONS DEL RESCAT

Grècia i l’Eurogrup acosten posicions

Després de mesos de negociacions, i ja en temps de descompte, el govern grec i els socis de l’euro han desbloquejat les converses i comencen a acostar posicions sobre el programa de reformes que ha de posar en marxa Atenes a canvi del lliurament dels diners que queden pendents del segon rescat. Tot i això, l’Eurogrup va advertir ahir que encara queden temes importants pendents i l’acord -que havia d’arribar a finals d’abril segons el calendari pactat- encara no es podrà tancar en els pròxims dies.

En un comunicat fet públic ahir a la tarda, els governs de l’euro reconeixen que hi ha hagut avenços en les converses en els últims 15 dies. Sembla que els canvis en l’equip negociador grec que va fer fa poques setmanes el primer ministre del país, Alexis Tsipras, han donat fruits. “La reorganització i racionalització dels procediments de treball han fet possible una acceleració i han contribuït a una discussió més substancial”, admetia l’Eurogrup en el comunicat.

Però tot i el desglaç de les negociacions, l’Eurogrup deixava clar en el comunicat que cal “més temps i esforços” per superar les diferències i arribar a un acord que permeti lliurar els 7.200 milions d’euros. El ministre de Finances grec, Iannis Varufakis, va fer una crida a tancar un acord aviat perquè el país només té diners per a dues setmanes més. “La situació de liquiditat és terriblement urgent”, va assegurar.

Les qüestions que encara queden per resoldre són en matèria de pensions i ocupació. “Les autoritats gregues han sigut clares en els aspectes que no accepten, però ara cal que presentin alternatives per arribar als mateixos objectius”, va assegurar el comissari europeu d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici.

D’altra banda, el Fons Monetari Internacional (FMI) ja està treballant en un pla de contingència davant un fracàs de les negociacions i una possible fallida de Grècia, segons publicava ahir el diari nord-americà Wall Street Journal. Grècia, de moment, està tornant puntualment tots els crèdits. Ahir va avançar a l’FMI 750 milions d’euros que hauria d’haver pagat avui.