Internacional 08/04/2015

Grècia posa xifra a les reparacions pel nazisme

Atenes reclama 278.700 milions d’euros, una suma superior al seu deute públic

Gerard De Josep
3 min
El govern grec reclama el retorn d’un préstec i la reparació per les víctimes i els danys.

AtenesEl deute d’Alemanya amb Grècia és de 278.700 milions d’euros, segons la primera estimació oficial del govern grec. Aquesta és la quantitat que va fixar ahir el viceministre de Finances, Dimitris Mardas, durant la comissió per reclamar a Alemanya el pagament de reparacions per l’ocupació nazi. La xifra correspon a la suma de 10.300 milions d’euros del préstec forçós per part del III Reich, i les quantitats d’indemnitzacions a les víctimes i destrossa d’infraestructures.

El total, calculat entre el Parlament i el Tribunal de Comptes, supera el deute públic grec, de 240.000 milions d’euros. “S’ha fet una bona feina i s’han reunit tots els arxius que justifiquen la part del deute associat a les reparacions”, va dir Mardas, que va afegir que tot el material necessari està disponible en cada organisme competent, “per si algú pregunta”.

En concret, el govern grec demana el retorn d’un préstec que els nazis van obligar Atenes a concedir a Alemanya i que mai va ser retornat a Grècia, excepte un primer tram, que justament va pagar el règim de Hitler. S’hi afegeixen les reclamacions per la devastació de pobles sencers que va dur a terme la Wehrmacht, el braç armat de les SS, com a represàlia per la resistència.

La reacció alemanya

“Ho trobo estúpid”. Així de dur es va manifestar ahir el ministre d’Economia i vicecanceller alemany, Sigmar Gabriel, en resposta des de Berlín a la insistència del govern grec a tirar endavant les seves reclamacions. En opinió de Gabriel, es tracta només d’una tàctica política per barrejar aquesta qüestió amb les negociacions en marxa entre Atenes i els socis europeus per aconseguir finançament, i va insistir que “una cosa no té res a veure amb l’altra”.

Gabriel ho va aprofitar per atacar Alexis Tsipras. Va lamentar que en tres mesos el seu govern no hagi presentat una alternativa sòlida i va avisar que les reflexions i les discussions al voltant de les compensacions pels danys nazis se seguiran succeint els pròxims anys, però va concloure, altra vegada, que el tema està jurídicament i políticament tancat.

Reclamar les reparacions de guerra a Alemanya no és l’única iniciativa polèmica que ha dut a terme el Parlament hel·lè. Ahir a la matinada, la cambra va aprovar la creació d’una comissió d’investigació per aclarir les circumstàncies que van portar Grècia a signar el primer rescat l’any 2010, i les causes de l’augment exponencial del deute.

La investigació, que abordarà quatre períodes temporals, té l’objectiu d’analitzar si es van defensar els interessos dels grecs en els programes de rescat i la intenció de depurar responsabilitats polítiques. Durant el debat, que va durar més de vuit hores, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, va defensar que la iniciativa és una exigència del poble, que espera respostes.

De Papandreu a Samaràs

La primera fase va de l’octubre del 2009 al maig del 2010 i l’objecte central és dilucidar què va portar l’executiu liderat pel socialdemòcrata Iorgos Papandreu a sol·licitar el primer rescat. La segona, també sota el mandat de Papandreu, arriba fins al novembre del 2011 i se centra en el segon contracte de préstec signat amb les institucions. La quitança del deute en mans privades inclosa dins del segon rescat serà el centre de la tercera, que va fins al maig del 2012.

Finalment, d’aquest punt en endavant, la comissió indagarà en les decisions preses pel govern anterior al de Tsipras, liderat pel conservador Andonis Samaràs. A més, asseguren, s’investigarà tot el que es trobi pel camí, encara que no correspongui a aquests marcs temporals.

stats