Publicitat
Publicitat

Grècia haurà de presentar un pla detallat de reformes si vol fer efectiu el finançament europeu

La minicimera a set s'acaba de matinada. Merkel deixa clar que no hi haurà desemborsaments fins que Atenes compleixi tots els requisits de l'acord del 20 de febrer

Ultimàtum a Grècia dels seus socis europeus. El govern d'Alexias Tsipras haurà de presentar "en els propers dies" una llista de reformes més completa i detallada que les que ha presentat fins ara. És el missatge que li han transmès a Tsipras la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, en una minicimera que s'ha allargat fins a la matinada d'aquest divendres.

Els líders de l'eurozona i de les institucions comunitàries han dit al primer ministre grec que no volen perdre més temps i que volen tancar el més aviat possible un acord sobre el pla de reformes grec que permeti alliberar els diners pendents del rescat. Un mes després de l'acord del 20 de febrer, que prorrogava quatre mesos el finançament a Atenes, els diners no s'han desbloquejat perquè les institucions, com s'anomena ara la 'troica', consideren que el pla de reformes que ha presentat Atenes no és prou concret.

En una reunió a set entre Tsipras, Merkel, Hollande, i els presidents de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker; del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi; del Consell Europeu, Donald Tusk, i de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, les parts han "convergit" els seus punts de vista i convingut accelerar el procés.

Urgència d'avançar

Hollande ha dit que durant la reunió, que ha durat més de tres hores, els principals creditors de Grècia han "pogut transmetre la urgència d'avançar" i que en comparació amb les últimes setmanes el que ha canviat és "el ritme" que s'aplicarà a partir d'ara. "Hi ha hagut molt de temps, no diria perdut, però sí que s'ha deixat passar", ha afirmat el president francès.

Així, el Govern hel·lè s'ha compromès a lliurar "en els pròxims dies" als seus socis de l'eurozona una llista completa de reformes específiques, de les quals les autoritats gregues assumiran la responsabilitat, segons el breu comunicat emès al final de la minicimera.

Tsipras, per la seva banda, s'ha mostrat "més optimista" després de la reunió: "Crec que totes les parts han confirmat la seva intenció de tractar de fer-ho tan bé com puguin per superar les dificultats de l'economia grega com més aviat millor", ha assegurat.

El líder de Syriza ha indicat que Grècia "ja no té l'obligació d'aplicar les mesures que provoquen la recessió" i ha sostingut que el seu govern presentarà i aplicarà les seves pròpies reformes estructurals.

Merkel ha explicat que mentre que l'anterior llista que Atenes va enviar a Brussel·les no era tan específica, ara ha de lliurar "una llista completa que obre la possibilitat d'avaluar [...] si les reformes s'ajusten al que ha de complir Atenes en termes de superàvit primari i altres exigències". Merkel ha dit que "la situació no és fàcil" per a les finances públiques gregues i ha deixat clar que "no hi haurà pagaments a Atenes fins que no s'hagin complert les exigències descrites a l'acord del 20 de febrer".

Grècia té forts problemes de liquiditat després d'haver assumit importants pagaments aquest mes de març al Fons Monetari Internacional (FMI).